Blog

Wat kan lichaamsneutraliteit voor je gezondheid betekenen?

Wellicht klinkt zusterterm ‘body positivity’ je bekender in de oren, maar tegenwoordig zoeken veel jongvolwassenen hun heil in de meer gematigde vorm: ‘body neutrality’ of lichaamsneutraliteit. De term body neutrality doet al enkele jaren de ronde. Maar sinds sterren als Jameela Jamil, Taylor Swift en Billie Eilish zich achter het idee schaarden, was de populariteit nog nooit zo groot. Wat is het precies? En hoe pas je het zelf toe?

Lichaamsneutraliteit is een levensstijl waarbij je neutraal staat tegenover je eigen lijf. Min of meer. Body neutrality verschuift namelijk de focus van je lichamelijke uiterlijk naar de bekwaamheid van je lijf. Dat kan zowel concreet als abstract zijn, bijvoorbeeld: tijdens het fitnessen niet op de caloriemeter letten, maar wél op hoe goed je spieren presteren. Of even heerlijk in het zonnetje zitten: niet om te bruinen, maar voor een verse, gezonde portie vitamine D.

Het grote verschil met body positivity?

De ‘body positive movement’ zag het levenslicht in de jaren ‘60. Deze beweging promoot het idee dat alle lichamen mooi zijn, en niet alleen slanke mensen met eurocentrische gelaatstrekken. Precies waar body positivity en body neutrality van elkaar verschillen: omgaan met schoonheid. Body positivity legt, hoe je het ook draait of keert, de nadruk op het begrip schoonheid. Het draait enkel om de oppervlakkige relatie met je lichaam, die uiteindelijk niet altijd verband houdt met je mentale of fysieke gezondheid. 

Daarom gaat body neutrality net om het loslaten van het idee dat je lichaam er mooi moet uitzien om je goed te kunnen dienen. Bij een gezond lichaam zou het niet mogen neerkomen op een rolletje of drie meer. Net zoals een gespierde buik geen beslissende factor mag zijn in je zelfbeeld. Volgens body neutrality maakt het helemaal niet uit hoe je eruit ziet, of om het met een cliché te zeggen: het is je binnenste dat telt. 

Eenvoudiger omgaan met je lichaam.

De aantrekkingskracht van body neutrality? De  eenvoudigere manier om om te gaan met je lichaam. Mensen met weinig zelfvertrouwen of zelfbeeldstoornissen kunnen zich bijvoorbeeld meer vinden in body neutrality. Waarom precies? Omdat die mindset minder radicaal is dan body positivity, en zo mentaal ook haalbaarder.

De grote sterkte van body neutrality is dat het je lijf uit de conversatie haalt. Als je lichaam functioneert zoals jij wilt dat het functioneert, hoef je er zelfs helemaal niet aan te denken. In plaats daarvan kun je je focussen op mentaal welzijn, je hobby’s, de mensen die je graag ziet ... Body neutrality gaat dus, boven alles, over acceptatie

Nog een lange weg te gaan...

Natuurlijk valt niet te ontkennen dat veel zaken, waarover we zelf geen controle hebben, ons zelfbeeld beïnvloeden. Sociale media en uitspraken van familie, vrienden, collega’s ... hebben jammer genoeg nog veel te vaak een negatieve invloed op ons zelfbeeld. De problematiek van een laag zelfbeeld ligt dus, ironisch genoeg, niet alleen bij onszelf. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te erkennen dat gezondheid er niet altijd uitziet zoals je zou denken. Niet alle gezonde mensen zijn slank, net zoals niet alle slanke mensen gezond zijn. Als maatschappij moeten we daaruit nog veel leren. Als dat lukt, staat er body neutrality niets meer in de weg! 

Tips om body neutrality toe te passen in je leven.

Hieronder geven we je nog enkele handige tips mee. Pas ze gerust toe in je dagelijkse doen en laten. Vaak zijn het kleine, eenvoudige ingrepen die toch grootse dingen in beweging kunnen zetten ...

 

  • Focus op wat je gelukkig maakt.
    Heb je een hechte familie, een belangrijk levensdoel of zorg je pakweg graag voor je kat? Als je gelukkig bent, en kunt ervaren hoe anderen van je houden, kijk je veel milder naar jezelf.

 

  • Ontvolgen die handel!
    Weg met die ‘Instagramperfectie’. Ga eens door de accounts die je volgt op Instagram of Facebook, en sta stil bij welke gevoelens en gedachten ze bij je oproepen. Gaat het om negatieve? Meteen weg ermee!

 

  • Stop met oordelen.
    Vind je het vervelend als mensen je op je uiterlijk beoordelen? Doe het dan ook zelf niet met anderen. Soms begint alles eenvoudigweg bij jezelf.

 

  • Leg je lijf in de watten.
    Draag kleren waar jij je comfortabel in voelt, eet dingen die goed voor je zijn en beweeg wat vaker. Geloof het of niet, het beurt je zo op! Graag meer gezonde gewoontes aanleren … én vasthouden? Bekijk dan zeker deze tips.

 

  • Aan de slag met een (geheim) dagboek.
    Schrijf alles van je af: problemen, onzekerheden, twijfels, vervelende gedachten... Als je boekje vervolgens dicht gaat, blijven de negatieve gedachten daarin netjes opgeborgen. Zoek ze ook niet meer op!

 

  • Kom zalig tot rust.
    Te veel aan je hoofd? Ga op zoek naar een rustgevende hobby, zoals wandelen in de bossen, tuinieren, mediteren... Een beetje me-time om aan je mentale gezondheid te werken kan geen kwaad.

Een luisterend oor via de Helan Luisterlijn.

Wil je graag eens van gedachten wisselen? Wordt het je allemaal wat te veel? Voel je je oververmoeid of de burn-out nabij? Heb je relatieproblemen? Blijf niet met je onprettige gevoelens en gedachten zitten: bel gratis met de ervaren psychologen van de Helan Luisterlijn. Want nu en dan eens goed je hart luchten, loont! 

Deel dit artikel

Verder lezen

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

meisje eet een sandwich op
Blog

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.