Blog

Homeopathie, wat is dat?

Homeopathie is een alternatieve behandelingswijze gebaseerd op de wet van de gelijksoortigheid. Dit betekent dat de ziekte bestreden wordt door verdunde dosissen van natuurlijke stoffen toe te dienen die dezelfde ziekte kunnen veroorzaken.

Homeopathie maakt gebruik van plantaardige, dierlijke, chemische en organische substanties en van metalen en mineralen. Alle producten moeten beantwoorden aan de homeopathische vereisten.

Voor wie

Als je je laat begeleiden en opvolgen door een arts-homeopaat, dan is homeopathie geschikt voor iedereen. Ook voor baby's en zwangere vrouwen. Homeopathie is wel af te raden als behandeling voor:

  • een plotse of chronische hart- of bloedvatenziekte
  • een te hoge bloeddruk

Homeopathie alleen volstaat ook niet om psychiatrische patiënten of kankerpatiënten te behandelen.

Onschadelijk

Homeopathie is een alternatieve behandelingswijze die geen schade berokkent aan het lichaam, op voorwaarde dat je niet aan zelfmedicatie doet.

Nuttig

Een homeopathische behandeling slaagt er over het algemeen in om de algemene toestand van de patiënt te verbeteren. Maar homeopathie kan niet alles genezen. 

Sommige gevallen kunnen perfect met homeopathie behandeld worden. In andere gevallen kun je beter een beroep doen op de traditionele geneeskunde. Vraag raad aan je huisarts.

Bijwerkingen

Soms kunnen symptomen (tijdelijk) verergeren als gevolg van een homeopathische behandeling. Dat is echter niets om je zorgen over te maken. Het lichaam reageert immers op de behandeling. Blijft die toestand toch voortduren, contacteer dan je huisarts.

Huisarts

Samenwerking en overleg tussen je homeopaat en de huisarts die jouw globaal medisch dossier (GMD) beheert, is meer dan wenselijk.  

Maar let op! Neem nooit homeopathische producten op eigen initiatief. Vraag altijd eerst advies aan een arts-homeopaat of aan jouw huisarts.

Bron: Document MedInBelgium NV

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Veilig medicijngebruik bij ouderen: concrete tips

Meer dan de helft van de 65-plussers neemt dagelijks medicijnen. En dat gebruik neemt met de leeftijd toe. Daarbovenop hebben medicijnen veel meer effect op ouderen. Daarom is het belangrijk extra alert te zijn. De volgende tips helpen ouderen op weg naar doordacht medicatiegebruik.

Blog

Zo kan jij helpen om antibioticaresistentie te voorkomen

In België worden antibiotica te vaak voorgeschreven. In het geval van een ernstige infectie kunnen ze levens redden, maar te vaak worden ze gebruikt voor infecties die je lichaam ook zelf de baas kan.

Blog

Meer dan de helft van de jongeren neemt geneesmiddelen

Antibiotica, pijnstillers, anti-allergische geneesmiddelen, ... Meer dan de helft van de Belgische jongeren neemt minimaal één geneesmiddel per jaar. Een cijfer dat enkel slaat op voorgeschreven en terugbetaalde geneesmiddelen. Het echte aantal jongeren dat geneesmiddelen neemt, ligt dus vast nog hoger. Slikken onze jongeren te veel pillen?

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.