Gezond leven

Stoppen met roken: de gevolgen

Stoppen met roken verloopt vaak met hoogtes en laagtes. Het is normaal dat je lastige momenten, of ontwenningsverschijnselen ervaart. Roken is immers een verslaving, en dat opgeven heeft natuurlijk bepaalde effecten op je lichaam.

Ontwenningsverschijnselen

Je lichaam is gewend aan het roken en als je plots geen nicotine meer binnenkrijgt, word je misschien wel geconfronteerd met ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, slapeloosheid, vermoeidheid, ... Iedere persoon is anders. Niet iedereen krijgt af te rekenen met dezelfde effecten van stoppen met roken, of symptomen van ontwenning. 

Vooral in het begin treden afkickverschijnselen op. Na een paar dagen gaat het meestal een stuk beter. Ben je echter sterk afhankelijk van nicotine, dan is de kans groot dat jouw strijd wat langer zal duren. Het is dan een goed idee om eventueel hulpmiddelen in te schakelen. Vraag hulp aan je arts of een tabakoloog. Helan voorziet een terugbetaling voor rookstopbegeleiding door een tabakoloog.


Tips om de downs te overleven

  • Zoek afleiding of denk aan iets leuks, zoals bijvoorbeeld wat je zult kunnen kopen met je vrijgekomen centen
     
  • Steek een suikervrije kauwgom in je mond, eet iets of drink een glas water
     
  • Poets je tanden regelmatig
     
  • Bel naar een vriend/vriendin of schep een luchtje
     
  • Doe iets met je handen: knijp in een stressbal, speel met een potlood, ...
     
  • Doe een ademhalingsoefening: adem een minuut lang diep en langzaam in langs de neus, houd je adem 5 seconden in en adem vervolgens uit zoals je het gewoon was bij het uitblazen van de tabaksrook

Gaandeweg ontdek je eigen trucs en manieren om met ‘zin in roken’ om te gaan, tot plots de drang naar een sigaret volledig verdwenen is. En dan ontdek je dat stoppen met roken niks dan voordelen heeft. 

Deel dit artikel

Verder lezen

Rokende mama of papa: kinderen de dupe

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.

Vapen

Ze zijn quasi niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de e-sigaretten. Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de klassieke sigaret met tabak. Maar is ‘vapen’ wel zo veilig?

Stoppen met roken doe je niet alleen. Laat je begeleiden door een tabakoloog!

“Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders.” Nee, het gaat niet over een stukgelopen relatie, maar over iemand die een beroep doet op een tabakoloog om te stoppen met roken. De Vlaamse overheid pakt uit met een nieuwe campagne om rookstopbegeleiding door tabakologen te promoten.

Woon gezond in een rookvrij huis

In Vlaanderen zitten dagelijks nog altijd ongeveer 68.000 kinderen in de sigarettenrook, met alle gevolgen van dien voor hun gezondheid. Waarom is het zo belangrijk om nooit binnen te roken? En wat zijn de andere grote voordelen van een rookstop?