Terugbetaling van vervoer om gezondheidsredenen wijzigt

Moet je je soms verplaatsen om de nodige gezondheidszorgen te kunnen krijgen? De tegemoetkomingen van de vervoerskosten van deze verplaatsingen binnen de verplichte verzekering worden aangepast. Lees wat er verandert.

 1. De kilometervergoeding wordt verhoogd van €0,25/km naar €0,30/km
  Deze kilometervergoeding is van toepassing als je zelf in je een transport voorziet. Neem je het openbaar vervoer, dan neemt de verplichte verzekering die kosten integraal ten laste.
   
 2. Indexering van de tegemoetkoming in vervoerskosten
  Het bedrag van de tegemoetkoming in de vervoerskosten zal vanaf nu ook geïndexeerd worden met dezelfde formule als bij de tegemoetkoming voor dialysepatiënten.
   
 3. Tegemoetkoming voor kankerpatiënten die ziekenhuis bezoeken
  Wanneer je als kankerpatiënt een ziekenhuis bezoekt met een zorgprogramma oncologie, zal je een tegemoetkoming krijgen. Er wordt dus niet langer verwezen naar specifieke oncologische behandelingen en kunnen dus ook nieuwe/andere oncologische behandelingen worden meegerekend.
   
 4. De kilometerbeperking voor dialysepatiënten wordt geschrapt
  Dialysepatiënten krijgen de vrijheid om een dialysecentrum te kiezen, die voor hen gemakkelijk bereikbaar is. Ze moeten hier vaak 3 keer per week naartoe. De kilometerbeperking van 30km valt dus weg.

Voor meer informatie over tegemoetkomingen in transportkosten neem je het best contact op met je ziekenfonds.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.