News

Binnenkort kies je zelf of je een bewijs van voorschrift wilt

Vanaf 15 september 2021 kun je als patiënt ervoor kiezen om geen papieren bewijs van je voorschrift voor je apotheker mee te krijgen. Wat betekent dat nu precies?

Door COVID-19 kwam digitalisering in een stroomversnelling. Maar in de gezondheidszorg zijn we al langer bezig met een elektronische evolutie. Zo werkt het RIZIV aan alternatieven voor het papieren bewijs van elektronisch voorschrift. Vanaf 15 september 2021 wordt er overgegaan naar het 'gedematerialiseerd' voorschrijven.

Maar wat verandert er nu precies?

Het proces van het voorschrift wordt volledig gedigitaliseerd. Sinds 1 januari 2020 is elektronisch voorschrijven verplicht: dat betekent dat de arts de informatie voor jouw voorschrift elektronisch doorstuurt naar de apotheker. Je krijgt hiervan een papieren bewijs. Maar vanaf 15 september 2021 zal je als patiënt kunnen kiezen of je een papieren bewijs wilt of niet.

Zo heeft de arts meer tijd voor zijn patiënt. En als patiënt zal je zelf ook beter je voorschriften kunnen beheren en opvolgen. Dankzij deze digitalisering zal er slechts 1 geneesmiddel per voorschrift worden voorgeschreven. Dit helpt om jouw medicatieschema actueel en overzichtelijk te houden. En je arts en apotheker hebben zo een beter zicht op het beheer per geneesmiddel.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.