Burgers zijn geen chemische experten

Omwonenden van Zwijndrecht eten jarenlang met PFAS vervuilde groenten en eieren uit eigen kweek. 62% van de Vlamingen heeft nog nooit van hormoonverstorende stoffen gehoord. De meeste burgers zijn geen chemische experten en hebben dus nood aan informatie vanuit betrouwbare overheden en organisaties om met gezondheidsrisico’s in hun omgeving om te gaan. Vandaag is er duidelijk een gebrek aan deze informatie.

De kennis van de gezondheidsimpact van hormoonverstorende stoffen is echter zéér complex en evolueert erg snel waardoor het als ziekenfonds alleen niet haalbaar is alles volledig op te volgen en op te vangen. Maar wij, als Onafhankelijk Ziekenfonds kiezen ervoor om te investeren in communicatie over deze schadelijke stoffen in onze omgeving. 

Ondernemingen, scholen, apothekers, vroedvrouwen, huisartsen en andere zorgverleners moeten ook ingezet worden om hun werknemers, studenten en patiënten te informeren over de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen.

Nieuwe kledij wassen voor het dragen, maaltijden nooit in plastic bakjes opwarmen, en groenten en fruit schillen als ze niet biologisch zijn,… Dit zijn kleine veranderingen in alledaagse gewoontes die burgers kunnen beschermen tegen de meeste gezondheidsrisico’s zoals nier-, borst- en teelbalkanker, endometriose, onvruchtbaarheid en een hogere bloedruk. Maar daarvoor moet de overheid resoluut kiezen voor transparante communicatie over hormoonverstorende stoffen naar haar burgers.

Als brede coalitie van milieu- en natuurverenigingen en gezondheids- en gezinsorganisaties, heeft Gezondheid en milieu voorop 28 speerpunten opgesteld voor een ambitieus Vlaams industrieel milieubeleid. Door de petitie te tekenen steun jij ook deze actie!

De visietekst van Gezondheid en milieu voorop zal samen met alle handtekeningen aan de Vlaamse regering, op het moment dat de parlementaire onderzoekscommissie PFOS-PFAS haar eindrapport uitbrengt (uiterlijk 18 maart).

Het is hoog tijd om de balans te herstellen tussen enerzijds leefmilieu, natuur en volksgezondheid, en anders de belangen van de industrie.

Teken de petitie

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.