News

Burgers zijn geen chemische experten

Omwonenden van Zwijndrecht eten jarenlang met PFAS vervuilde groenten en eieren uit eigen kweek. 62% van de Vlamingen heeft nog nooit van hormoonverstorende stoffen gehoord. De meeste burgers zijn geen chemische experten en hebben dus nood aan informatie vanuit betrouwbare overheden en organisaties om met gezondheidsrisico’s in hun omgeving om te gaan. Vandaag is er duidelijk een gebrek aan deze informatie.

De kennis van de gezondheidsimpact van hormoonverstorende stoffen is echter zéér complex en evolueert erg snel waardoor het als ziekenfonds alleen niet haalbaar is alles volledig op te volgen en op te vangen. Maar wij, als Onafhankelijk Ziekenfonds kiezen ervoor om te investeren in communicatie over deze schadelijke stoffen in onze omgeving. 

Ondernemingen, scholen, apothekers, vroedvrouwen, huisartsen en andere zorgverleners moeten ook ingezet worden om hun werknemers, studenten en patiënten te informeren over de gezondheidsrisico’s van hormoonverstorende stoffen.

Nieuwe kledij wassen voor het dragen, maaltijden nooit in plastic bakjes opwarmen, en groenten en fruit schillen als ze niet biologisch zijn,… Dit zijn kleine veranderingen in alledaagse gewoontes die burgers kunnen beschermen tegen de meeste gezondheidsrisico’s zoals nier-, borst- en teelbalkanker, endometriose, onvruchtbaarheid en een hogere bloedruk. Maar daarvoor moet de overheid resoluut kiezen voor transparante communicatie over hormoonverstorende stoffen naar haar burgers.

Als brede coalitie van milieu- en natuurverenigingen en gezondheids- en gezinsorganisaties, heeft Gezondheid en milieu voorop 28 speerpunten opgesteld voor een ambitieus Vlaams industrieel milieubeleid. Door de petitie te tekenen steun jij ook deze actie!

De visietekst van Gezondheid en milieu voorop zal samen met alle handtekeningen aan de Vlaamse regering, op het moment dat de parlementaire onderzoekscommissie PFOS-PFAS haar eindrapport uitbrengt (uiterlijk 18 maart).

Het is hoog tijd om de balans te herstellen tussen enerzijds leefmilieu, natuur en volksgezondheid, en anders de belangen van de industrie.

Teken de petitie

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.