Groen licht voor de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen

De Interministeriële Conferentie (ICV) voor Volksgezondheid heeft zopas groen licht gegeven voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar tegen COVID-19. Deze vaccinatie zal gebeuren met een pediatrische versie van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

De vaccinatie wordt voorgesteld, mits toestemming van de ouders

Het vaccin tegen COVID-19 wordt voortaan ook aangeboden aan kinderen van 5 tot 11 jaar. De beslissing is gebaseerd op recente adviezen van de Hoge Gezondheidsraad, het Belgisch Raadgevend Comité voor de Bio-ethiek en de Taskforce Vaccinatie. Het vaccin voor deze leeftijdsgroep is een speciaal voor kinderen uitgekiende versie van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Ook hier zijn twee doses vereist, met een interval van 21 dagen tussen de doses. Dit vaccin mag wel enkel op vrijwillige basis en met de toestemming van de ouders (of de wettelijke voogd) worden toegediend. Een CST tonen zal voor deze leeftijdsgroep niet hoeven; kinderen mogen gewoon verder deelnemen aan het openbare leven, ongeacht hun vaccinatiestatus. 

Aanbevolen voor kinderen met comorbiditeiten 

De ICV vermeldt dat deze vaccinatie sterk wordt aanbevolen voor kinderen met comorbiditeiten, aangezien ze hen beschermt tegen ernstige vormen van COVID-19. Zij zullen uitgenodigd worden volgens de procedure die geldt voor de vaccinatie van adolescenten met comorbiditeiten. Dit betekent dat huisartsen en kinderartsen de betrokken kinderen mogen identificeren en hen kunnen uitnodigen om zich te laten vaccineren. 
Natuurlijk zal het vaccin ook aangeboden worden aan kinderen zonder comorbiditeiten. Dit vaccin zal hen immers een betere individuele bescherming bieden en zal tevens bijdragen tot de bescherming van de kwetsbare personen in hun omgeving (en van de samenleving in haar geheel). 

De eerste uitnodigingen en informatiebrieven zullen eind december verstuurd worden.


Deze aanbeveling is gebaseerd op de huidige kennis en zal worden aangepast op basis van nieuwe informatie van nieuwe varianten en informatie uit grootschalige vaccinatiegegevens.

Meer info?

www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen 
https://coronavirus.brussels/ 
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.