News

Groen licht voor de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen

De Interministeriële Conferentie (ICV) voor Volksgezondheid heeft zopas groen licht gegeven voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar tegen COVID-19. Deze vaccinatie zal gebeuren met een pediatrische versie van het vaccin van Pfizer/BioNTech.

De vaccinatie wordt voorgesteld, mits toestemming van de ouders

Het vaccin tegen COVID-19 wordt voortaan ook aangeboden aan kinderen van 5 tot 11 jaar. De beslissing is gebaseerd op recente adviezen van de Hoge Gezondheidsraad, het Belgisch Raadgevend Comité voor de Bio-ethiek en de Taskforce Vaccinatie. Het vaccin voor deze leeftijdsgroep is een speciaal voor kinderen uitgekiende versie van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Ook hier zijn twee doses vereist, met een interval van 21 dagen tussen de doses. Dit vaccin mag wel enkel op vrijwillige basis en met de toestemming van de ouders (of de wettelijke voogd) worden toegediend. Een CST tonen zal voor deze leeftijdsgroep niet hoeven; kinderen mogen gewoon verder deelnemen aan het openbare leven, ongeacht hun vaccinatiestatus. 

Aanbevolen voor kinderen met comorbiditeiten 

De ICV vermeldt dat deze vaccinatie sterk wordt aanbevolen voor kinderen met comorbiditeiten, aangezien ze hen beschermt tegen ernstige vormen van COVID-19. Zij zullen uitgenodigd worden volgens de procedure die geldt voor de vaccinatie van adolescenten met comorbiditeiten. Dit betekent dat huisartsen en kinderartsen de betrokken kinderen mogen identificeren en hen kunnen uitnodigen om zich te laten vaccineren. 
Natuurlijk zal het vaccin ook aangeboden worden aan kinderen zonder comorbiditeiten. Dit vaccin zal hen immers een betere individuele bescherming bieden en zal tevens bijdragen tot de bescherming van de kwetsbare personen in hun omgeving (en van de samenleving in haar geheel). 

De eerste uitnodigingen en informatiebrieven zullen eind december verstuurd worden.


Deze aanbeveling is gebaseerd op de huidige kennis en zal worden aangepast op basis van nieuwe informatie van nieuwe varianten en informatie uit grootschalige vaccinatiegegevens.

Meer info?

www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen 
https://coronavirus.brussels/ 
 

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.