News

Derdebetalersregeling versoepeld sinds 1 januari 2022

Wil je graag dat je zorgverlener de het derdebetalerssyteem toepast, zodat jij enkel het remgeld betaalt? Vanaf 1 januari 2022 is dat mogelijk voor iedereen.

Vanaf 1 januari 2022 heeft iedereen het recht op het derdebetalerssysteem. Zo wordt gezondheidszorg nog meer toegankelijk.

Enkel remgeld

Ga je naar een arts of tandarts, dan betaal je het ereloon en krijg je nadien een terugbetaling. Een deel van de kosten is voor jouw rekening: het remgeld. Via de ‘derdebetalersregeling’ betaal je alleen dit remgeld aan je zorgverlener. De rest van het bedrag krijgt hij of zij via het ziekenfonds.

Om gezondheidszorg betaalbaarder te maken kunnen artsen nu zelf kiezen voor de derdebetalersregeling.

Dat is nieuw, want eerder was het alleen toegelaten voor financieel kwetsbare patiënten of bij een ziekenhuisopname.

Vrijblijvend voor patiënt en arts

de toepassing van de derdebetalersregeling is voor zowel de patiënt als voor de zorgvertrekker vrijblijvend en dus voor geen van beide partijen verplicht.
Anders gezegd: als patiënt mag je een derdebetalersregeling vragen aan je arts. Die kan je vraag weigeren. Tenzij in jouw situatie de derdebetalersregeling verplicht is.

Deel dit artikel

Verder lezen

Factcheck smartwatches
Blog

5 x de vinger aan de pols

Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.