News

Kom Uit Je Kop: Niemand kan gedachten lezen, durf de eerste stap te zetten

Mannen staan vaak voor mentale uitdagingen zoals stresserende levensgebeurtenissen of psychische problemen. Het stereotype beeld dat je als man 'sterk moet zijn' helpt mannen niet vooruit. Ook zij hebben baat bij een betere bespreekbaarheid van stress en psychische problemen en behoefte aan een meer ondersteunende omgeving. Met 'Kom Uit Je Kop' willen we mannen en hun omgeving aanmoedigen om open te communiceren over mentale moeilijkheden en sneller de stap naar hulp te zetten.

Wist je dat bijna 3 op de 4 zelfdodingen in Vlaanderen gebeuren door mannen?

In deze samenleving moeten mannen omgaan met hoge verwachtingen op financieel, professioneel en relationeel vlak.  Soms meten ze zich aan een soort ‘gouden succesideaal’ waardoor sociale tegenslagen zoals bijvoorbeeld een ontslag of een scheiding hun eigenwaarde en mentale gezondheid zwaar kan treffen. Voor sommige problemen waar mannen tegenaan lopen is er bovendien weinig aandacht, zoals bijvoorbeeld een lagere kans op hoederecht of het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dit wordt maar weinig (h)erkend, waardoor mannen soms niet als slachtoffer gezien worden. 

Doordat men als man vaak minder snel geneigd is om te praten over problemen of hulp te zoeken, kan men vervolgens heel geïsoleerd geraken. Toch sta je er ook als man niet alleen voor. Steun zoeken en bieden, maakt je sterker.

Daarom lanceert VLESP de campagne 'Kom Uit Je Kop' om psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer te halen en mannen (en hun omgeving) aan te moedigen 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past. 

Bekijk de campagne op komuitjekop.be

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.