MoodSpace, de check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid

Los van de COVID-19-pandemie kan de studententijd een turbulente periode zijn, waarbij sommige studenten het moeilijk krijgen. Uit een onderzoek blijkt dat 75% van alle mentale problemen ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar.

Om mentale gezondheid bij studenten bespreekbaar te maken werd een interactief platform ontwikkeld met een breed aanbod aan hulpverlening, MoodSpace.

Tips en hulp 

Studenten kunnen op MoodSpace betrouwbare informatie over mentale gezondheid terugvinden, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en anoniem hun ervaringen uitwisselen. 
Ook voor docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en andere geïnteresseerden kan MoodSpace interessant zijn. Het initiatief wordt trouwens mee gedragen door de hogescholen en de universiteiten.

"Studenten hebben zogezegd allemaal de beste tijd van hun leven, waardoor er in het verleden weinig aandacht voor hun mentaal welzijn was", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. We grijpen het momentum nu aan om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten."

Meer informatie vind je op de website van MoodSpace.

Hulplijnen

Zit je met donkere gedachten of heb je nood aan hulp, dan kan je bij onderstaande noodhulplijnen terecht:

  • Zelfmoordlijn: 1813
  • Tele-Onthaal: 106
  • Awel: 102
  • Spoeddienst: 112
  • Huisarts van wacht: 1733
  • Antigifcentrum: 070 24 52 45

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.