News

MoodSpace, de check en het duwtje in de rug voor je mentale gezondheid

Los van de COVID-19-pandemie kan de studententijd een turbulente periode zijn, waarbij sommige studenten het moeilijk krijgen. Uit een onderzoek blijkt dat 75% van alle mentale problemen ontstaat voor de leeftijd van 25 jaar.

Om mentale gezondheid bij studenten bespreekbaar te maken werd een interactief platform ontwikkeld met een breed aanbod aan hulpverlening, MoodSpace.

Tips en hulp 

Studenten kunnen op MoodSpace betrouwbare informatie over mentale gezondheid terugvinden, tips en zelfhulp om emotionele problemen het hoofd te bieden en anoniem hun ervaringen uitwisselen. 
Ook voor docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en andere geïnteresseerden kan MoodSpace interessant zijn. Het initiatief wordt trouwens mee gedragen door de hogescholen en de universiteiten.

"Studenten hebben zogezegd allemaal de beste tijd van hun leven, waardoor er in het verleden weinig aandacht voor hun mentaal welzijn was", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "De coronacrisis heeft veel mensen wakker geschud. We grijpen het momentum nu aan om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten."

Meer informatie vind je op de website van MoodSpace.

Hulplijnen

Zit je met donkere gedachten of heb je nood aan hulp, dan kan je bij onderstaande noodhulplijnen terecht:

  • Zelfmoordlijn: 1813
  • Tele-Onthaal: 106
  • Awel: 102
  • Spoeddienst: 112
  • Huisarts van wacht: 1733
  • Antigifcentrum: 070 24 52 45

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.