Een museumbezoek op doktersadvies

In Brussel is een proefproject gestart waarbij ziekenhuispatiënten een voorschrift kunnen krijgen voor een gratis museumbezoek.

"Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de doktersbezoeken niet gaan om biomedische problemen. Dat zijn problemen van sociale aard zoals eenzaamheid, die een bepaalde neerslachtigheid kan verklaren. In die zin kan een van de onderdelen van de therapie een sociaal voorschrift zijn om mensen te motiveren om uit huis te komen. Deelnemen aan vrijwilligerswerk of een bezoek aan een museum kan helpen", zegt Professor in de arbeidsgeneeskunde Lode Godderis in ‘De wereld van vandaag’.

Actief aan kunst doen of andere kunstvormen kunnen ook in therapie worden ingezet, denk bijvoorbeeld aan muziektherapie. Dit kan zinvol zijn voor mensen die moeilijker in gesprek kunnen gaan.
Een onderzoek waarin een 900-tal studies zijn opgenomen, uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, toont aan dat zo’n museumbezoek meestal een gunstig effect heeft op hoe mensen zich voelen en ook stress kan verminderen.

In Canada en Engeland zijn al onderzoeken gebeurd naar de positieve impact van een museumbezoek als therapie. Patiënten komen in contact met een andere omgeving en andere mensen en stimuleren daarbij ook hun zintuigen. Ook de fysieke verplaatsing kan een positief invloed hebben op de patiënt.

De Brusselse schepen Delphine Houba zal eind 2021 de balans opmaken van dit project.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.