News

Nieuwe versie van gezondheidskompas.be: Gezondheidskompas is nu nog gebruiksvriendelijker

Sinds 2019 is het Gezondheidskompas beschikbaar, een nuttig instrument om inzicht te krijgen in onze gezondheidsrisico’s, zoals het risico op diabetes. De applicatie zet verder in op preventieve gezondheidszorg en versterkt zelfzorg, zelfredzaamheid en gezondheidsgeletterdheid van de burger.

De online applicatie is vrij toegankelijk voor iedereen en peilt op basis van een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst naar leefstijl en gezondheidsrisico’s. Je ontvangt een persoonlijk advies met tips voor een gezondere leefstijl. Het kompas geeft daarnaast ook aan welke risicofactoren verdere opvolging vragen bij je huisarts en maakt het bovendien mogelijk om de resultaten onmiddellijk online te delen met je huisarts. Dankzij deze online connectie krijgt de huisarts sneller de gezondheidsrisico’s in beeld om te bespreken tijdens een volgende consultatie.

Nieuwe versie gelanceerd

Het vernieuwde Gezondheidskompas werd gelanceerd met volgende optimalisaties:

  • Het dashboard op de landingspagina laat je nu toe te kiezen om je totale gezondheidsrisico te berekenen, of meer specifiek te doen voor bepaalde onderwerpen. Zo hoef je niet steeds de hele vragenlijst te doorlopen om een antwoord op je vraag te krijgen.
  • De adviezen werden geactualiseerd.
  • Het resultaat van het Gezondheidskompas kan vanaf nu elektronisch naar de huisarts doorgestuurd worden via het platform e-Health. Zo wordt een belangrijk knelpunt voor het vlotter gebruik van het Gezondheidskompas weggewerkt.

Gebruik

Sinds de lancering in 2019 werd het Gezondheidskompas reeds door 38.000 Vlamingen ingevuld. In 2.850 gevallen werd de vragenlijst ook aan de huisarts bezorgd voor verdere opvolging.

Overgewicht blijkt de meest aanwezige risicofactor te zijn

Meer dan de helft van alle personen die de vragenlijst invulden heeft een BMI van meer dan 25. Ongeveer één derde van de personen boven de 45 jaar die de vragenlijst invulden heeft een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Meer weten: gezondheidskompas.be

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.