News

Kankeronderzoek voor familie en naasten

Maakte jij kanker van heel dichtbij mee? Ben jij familie of naaste, en wil je de kankerzorg familievriendelijker maken? Doe mee aan het onderzoek van Familieplatform en de Universiteit van Gent.

Elke dag krijgen 188 mensen in België te horen dat ze kanker hebben. Rond elke patiënt staan er (meestal) een heleboel familie en naasten. Het is dus niet verwonderlijk dat iedereen iemand van heel dichtbij kent die te maken heeft of had met kanker.  

Vaak zijn deze familie en naasten een belangrijke bron van steun voor de patiënt. Bijvoorbeeld

  • je moedigt je partner aan om door te gaan met zijn behandeling
  • je doet boodschappen voor je mama met kanker
  • je maakt een gehaktschotel voor een vriendin of buurvrouw met kanker

Net omdat naasten zo dichtbij staan, ervaren zij ook een grote impact van de ziekte en de behandeling.

Doordat familie een constante is in het leven en de behandeling van de patiënt, zou familie een volwaardige partner in de zorg moeten (kunnen) zijn. Verrassend genoeg merken ze bij Familieplatform dat dit vaak nog niet het geval  is. De focus ligt vaak op de patiënt, en familie wordt nog te vaak over het hoofd gezien.

Via een online vragenlijst (< 10 min) willen ze inzicht krijgen in de ervaringen en noden van familie en naasten na een kankerdiagnose. Familieplatform peilt naar hoe welkom familie zich voelt op de afdeling, maar ook hoe tevreden zij zijn met de verkregen informatie, de ondersteuning en de betrokkenheid bij het nemen van zorgbeslissingen. 

Doel van het onderzoek 

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Familieplatform en de Universiteit van Gent, en heeft tot doel om concrete aanbevelingen te formuleren om de familievriendelijkheid en familiebetrokkenheid op kankerafdelingen te verhogen.

Daarnaast zullen er op basis van dit onderzoek gerichte vormingen voor hulpverleners ontwikkeld worden. Verpleegkundigen, artsen, oncologen, .. hebben vaak goede intenties, maar weten soms zelf niet helemaal wat de noden van familie nu juist zijn.

Daarnaast horen ze bij Familieplatform ook vaak negatieve verhalen. Een partner, volwassen kind, een ouder die niet (voldoende) gezien, geïnformeerd of betrokken wordt, terwijl zij in dit proces zo een cruciale rol spelen als steunfiguur van de patiënt! 

Concrete handvaten moeten hulpverleners helpen om een familievriendelijk klimaat te creëren, waar familie (zowel volwassenen als kinderen) zich we welkom, geïnformeerd, ondersteund en (wanneer gewenst) betrokken voelen in het zorgtraject.

Maakte jij kanker van heel dichtbij mee? Ben jij familie of naaste, en wil je de kankerzorg familievriendelijker maken?


Deel jouw ervaring!

 

Over Familieplatform 

Wie zorgt, verdient zelf ook zorg.  Familieplatform VZW is een kennis en expertisecentrum die de belangen van familie en naasten behartigen. Het doel is om hun welzijn te verhogen op alle belangrijke levensdomeinen. 

 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.