News

Hier mag je binnenkort niet meer roken

In 2024 breidt de wetgeving rond het rookverbod op publieke plaatsen uit. We sommen de twee grootste wijzigingen hieronder even op.

Rookverbod op gesloten plaatsen

Sinds 15 april 2024 is het voor minderjarigen verboden om rookkamers in horeca te betreden. Daarnaast zal gelijktijdig ook het rookverbod in het openbaar vervoer uitgebreid worden naar een verbod in al het professioneel personenvervoer. Denk daarbij aan Flixbussen, schoolbussen, taxi’s en supportersbussen.

Rookverbod op plaatsen in de openlucht

Ook op bepaalde publieke openluchtterreinen zal vanaf 31 december 2024 niet meer gerookt mogen worden:

  • pretparken
  • kinderboerderijen
  • speelterreinen
  • dierentuinen
  • sportterreinen

Op deze plaatsen is het wel nog toegelaten om te roken in goed afgebakende rookzones. Belangrijk is dat deze zones op gepaste wijze gesignaleerd worden.

Vanaf 31 december 2024 geldt eveneens een rookverbod binnen een straal van 10 meter vanaf de ingangen en uitgangen van openbare bibliotheken en van bepaalde zorg- en onderwijsinstellingen. Goed gedefinieerde rookzones buiten deze 10-meter straal mogen behouden blijven tot 31 december 2028.

Boetes bij overtredingen

De wetswijziging voorziet ook boetes voor het overtreden van de nieuwe regels. Zo kunnen overtreders een boete krijgen van 208 euro tot 8.000 euro.

Stoppen met roken?

Alle begin is moeilijk. Met de juiste hulp, lukt het je zeker.

Lees alle tips en info

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.