News

Nieuwe studie over de mentale gezondheid bij jongeren

De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten recent een balans op van de mentale gezondheid van de Belgen. Wat blijkt? Jongvolwassenen tussen 19 en 24 jaar hebben het extra moeilijk.

De studie baseert zich op terugbetalingsgegevens van 2018 tot en met 2020. Gedurende die periode gebruikte 9 % van de volledige populatie antidepressiva. Maar binnen de leeftijdsgroep 19-24 jaar nam dat gebruik het sterkst toe, met 12 %. Ook het gebruik van antipsychotica (wat wordt voorgeschreven bij ernstige gevallen van geestelijke gezondheidsproblemen) steeg het felst bij 19- tot 24-jarigen.

Over het algemeen nam het aantal psychotherapeutische raadplegingen bij een psychiater af. Toch meldt de studie een stijging van bijna 5 % bij de jongvolwassen leden.

En ook het sterftecijfer bij jongvolwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen ligt beduidend hoger: met name in 2020 lag dat bijna 9 maal hoger dan voor jongvolwassenen zonder geestelijke gezondheidsproblemen.

De analyse van terugbetalingsgegevens van 2018 tot 2020 brengt enkele opmerkelijke conclusies aan het licht.

De volledige studie kan je hier lezen.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.