Nieuwe studie over de mentale gezondheid bij jongeren

De Onafhankelijke Ziekenfondsen maakten recent een balans op van de mentale gezondheid van de Belgen. Wat blijkt? Jongvolwassenen tussen 19 en 24 jaar hebben het extra moeilijk.

De studie baseert zich op terugbetalingsgegevens van 2018 tot en met 2020. Gedurende die periode gebruikte 9 % van de volledige populatie antidepressiva. Maar binnen de leeftijdsgroep 19-24 jaar nam dat gebruik het sterkst toe, met 12 %. Ook het gebruik van antipsychotica (wat wordt voorgeschreven bij ernstige gevallen van geestelijke gezondheidsproblemen) steeg het felst bij 19- tot 24-jarigen.

Over het algemeen nam het aantal psychotherapeutische raadplegingen bij een psychiater af. Toch meldt de studie een stijging van bijna 5 % bij de jongvolwassen leden.

En ook het sterftecijfer bij jongvolwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen ligt beduidend hoger: met name in 2020 lag dat bijna 9 maal hoger dan voor jongvolwassenen zonder geestelijke gezondheidsproblemen.

De analyse van terugbetalingsgegevens van 2018 tot 2020 brengt enkele opmerkelijke conclusies aan het licht.

De volledige studie kan je hier lezen.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.