News

Nieuw onderzoek: gebruik antidepressiva stijgt

In een recente studie maken de Onafhankelijke Ziekenfondsen een balans op van de mentale gezondheid van de Belgische bevolking. De analyse van terugbetalingsgegevens van 2018 tot 2020 brengt enkele opmerkelijke conclusies aan het licht.

  • 9 % van de onderzochte populatie gebruikte antidepressiva doorheen de jaren 2018, 2019 en 2020 
  • Het gebruik van antidepressiva neemt toe met de leeftijd
  • Personen die een armoederisico lopen (dit zijn personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming) nemen vaker antidepressiva
  • Slechts 3 % van de populatie volgde in diezelfde periode psychotherapie bij een psychiater

De studie stelt ook vast dat personen met een geestelijk gezondheidsprobleem significant meer kans lopen op bijvoorbeeld diabetes of hartziekten. Tot slot ligt ook het risico op overlijden 6 keer hoger bij personen met geestelijke gezondheidsproblemen.

De studie keek ook naar de mentale gezondheid van de Belgen. Daaruit bleek dat vooral jongvolwassenen tussen 19 en 24 jaar het moeilijk hebben.

De volledige studie kan je hier lezen.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.