News

Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen wordt uitgebreid

Sinds vele jaren krijgt elk pasgeboren kind in Vlaanderen de kans om gratis gescreend te worden op 15 zeldzame ziektes, dankzij het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen van de Vlaamse Overheid. Op die manier kunnen een aantal zeldzame aangeboren aandoeningen tijdig worden opgespoord en behandeld. In de loop van 2022-2023 wordt het bevolkingsonderzoek uitgebreid met een aantal extra ziektes. Zo worden er tegen 2023 in totaal 19 ziektes opgespoord in plaats van de huidige 15.

Wat zijn aangeboren aandoeningen?

Via de screening worden een aantal ziektes opgespoord die al voor de geboorte aanwezig zijn, maar meestal pas daarna tot uiting komen. Deze ziektes zijn zeldzaam, maar hebben ernstige gevolgen. Hoe sneller die ziektes opgespoord worden, hoe beter ze behandeld kunnen worden.

Het Bevolkingsonderzoek Aangeboren Aandoeningen spoort vooral naar stofwisselings- en hormonale stoornissen. Vanaf 2022 wordt de screening uitgebreid met de opsporing van een aantal extra ziektes. Wil je weten over welke ziektes het precies gaat? Ga dan naar aangeborenaandoeningen.be.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? In deze blog lees je er alles over.

Wist je dat er nog andere bevolkingsonderzoeken zijn?

Ontdek ze

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.