News

Uitbreiding verlof vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 krijg je extra dagen verlof voor je geboorte-, adoptie- of pleegouderverlof.

Geboorteverlof

Voor geboortes vanaf 1 januari 2023 krijg je als vader of meeouder 20 dagen geboorteverlof. 3 dagen worden door je werkgever betaald, en 17 door je ziekenfonds. Dit geldt voor voltijdse én deeltijdse werknemers.

Pleegouderverlof

Het pleegouderverlof is een facultatief verlof voor wie als pleegouder langdurig minderjarige kinderen opvangt. Vanaf 1 januari 2023 kan je bovenop op je basisrecht van 6 weken nog 3 extra weken aanvragen, te verdelen onder de pleegouders.

Adoptieverlof

Elke werknemer heeft het recht om afwezig te zijn van het werk voor het onthaal van een kind in het gezin in het kader van een adoptie. 

Voor adopties vanaf 1 januari 2023 kan je bovenop je basisrecht van 6 weken nog 3 extra weken aanvragen, te verdelen onder de adoptieouders.

Adopteer je een kind met een handicap, dan heb je een basisrecht van 12 weken, aangevuld met 6 extra weken

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.