Uitbreiding verlof vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 krijg je extra dagen verlof voor je geboorte-, adoptie- of pleegouderverlof.

Geboorteverlof

Voor geboortes vanaf 1 januari 2023 krijg je als vader of meeouder 20 dagen geboorteverlof. 3 dagen worden door je werkgever betaald, en 17 door je ziekenfonds. Dit geldt voor voltijdse én deeltijdse werknemers.

Pleegouderverlof

Het pleegouderverlof is een facultatief verlof voor wie als pleegouder langdurig minderjarige kinderen opvangt. Vanaf 1 januari 2023 kan je bovenop op je basisrecht van 6 weken nog 3 extra weken aanvragen, te verdelen onder de pleegouders.

Adoptieverlof

Elke werknemer heeft het recht om afwezig te zijn van het werk voor het onthaal van een kind in het gezin in het kader van een adoptie. 

Voor adopties vanaf 1 januari 2023 kan je bovenop je basisrecht van 6 weken nog 3 extra weken aanvragen, te verdelen onder de adoptieouders.

Adopteer je een kind met een handicap, dan heb je een basisrecht van 12 weken, aangevuld met 6 extra weken

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar. Niet toevallig op 10 oktober, of de Dag van de geestelijke gezondheid. Want ook al beweegt er op dat vlak al heel wat, toch is meer begrip voor psychische problemen en een bredere toegang tot geestelijke gezondheidzorg nog altijd broodnodig.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.

Sneeuwpret in Wiebelwijs
19 januari

Sneeuwpret bij Wiebelwijs

Wat is het toppunt van wintermagie voor onze kindjes? Juist, een wit tapijt van donzige sneeuwvlokken. Een witte winter was er dit jaar helaas nog niet bij. Maar als de sneeuw vanzelf niet naar onze kapoentjes komt, dan zorgen wij er wel voor!