News

Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten waarschuwt voor voedingsadvies van niet-gereguleerde voedingscoaches

Steeds vaker komen mensen terecht bij een voedingscoach. De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) benadrukt het verschil tussen gekwalificeerde diëtisten en niet-gereguleerde voedingscoaches. “Het is essentieel om het onderscheid goed te kennen”, klinkt het.

Betrouwbare voedingsinformatie 

Het brede scala aan voedingsadvies maakt het moeilijker om betrouwbare voedingsinformatie te krijgen. Dat blijkt uit het eerdere onderzoek, nadat de reporter van HLN bijvoorbeeld te horen krijgt magnesium-, fosfor-, kalium- en kopertekort te hebben. Ook zou hij een grote kans op rimpels en haaruitval hebben en zelfs gevaarlijk lage scores hebben van het “emotioneel systeem”. Na een bloedonderzoek blijkt daar uiteindelijk niets van te kloppen. “Iedereen mag zich voedingscoach, expert of deskundige noemen”, legt Kris Gillis, voorzitter van de VBVD uit. Daarom roept zij op tot bewustwording van het verschil tussen erkende diëtisten en voedingscoaches.

Diëtist of voedingscoach?

Een erkende diëtist heeft een opleiding van minimaal drie jaar gevolgd, uitgebreide stages doorlopen en is daarnaast verplicht om voortdurend bij te leren. Enkel wie aan deze criteria voldoet, kan zich gekwalificeerd diëtist noemen. Diëtisten zijn dus ruimer geschoold dan een gewone voedingscoach, waarbij ze naast voeding ook naar medicatie, beweging en slaap kijken.

Daarentegen kan iedereen zich in principe voedingsdeskundige, -therapeut of -coach noemen. Zelfs zonder dat diegene beschikt over enige wetenschappelijke kennis of diploma. Deze beroepen zijn niet gereglementeerd of goed omschreven. Dan is er dus geen garantie op kwaliteit en veiligheid van het voedingsadvies dat zij verstrekken.

Advies bij medische aandoening

Het is belangrijk om te weten dat voedingscoaches enkel algemeen voedingsadvies mogen geven aan mensen die gezonder willen leven. Wanneer de persoon in kwestie een medische aandoening heeft, zoals bijvoorbeeld diabetes, een eetstoornis of obesitas, dan is enkel een erkend diëtist wettelijk bevoegd om voedingsadvies te geven. Voedingscoaches mogen iemand met een medische aandoening niet begeleiden, aangezien hun competentie en kwaliteit van hun opleiding niet verzekerd is en hun advies, in tegenstelling tot die van diëtisten, niet altijd wetenschappelijk onderbouwd is. Onbetrouwbaar voedingsadvies kan in sommige gevallen zelfs de gezondheid schaden.

De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten roept dus op om extra voorzichtig om te gaan met voedingscoaches. Ze willen daarnaast een betere controle van FOD gezondheid en FOD onderwijs.
 

Deel dit artikel

Verder lezen

13 november
Blog

7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.