News

Voedingssupplementen bij kanker: zelden werkzaam, soms nadelig.

Extra vitamines om je weerstand te versterken, een kruidengeneesmiddel om de nevenwerkingen van een chemokuur op te vangen, een theetje om herval te voorkomen. Eén op twee kankerpatiënten gebruikt voedingssupplementen om de ziekte te helpen overwinnen. Helaas hebben deze supplementen zelden of nooit een heilzaam effect en soms zelfs een averechts effect. De Voedingssupplementenwijzer van Stichting tegen Kanker en Cebam/Gezondheid en Wetenschap geeft wetenschappelijk onderbouwd advies op maat.

De redenen waarom kankerpatiënten extra voedingssupplementen slikken zijn divers

Het immuunsysteem versterken, voedingstekorten voorkomen, de levenskwaliteit verbeteren, de kanker helpen bestrijden, nevenwerkingen van kankertherapieën voorkomen, de conventionele behandeling aanvullen en progressie van de ziekte afremmen. Veel patiënten bespreken het gebruik van supplementen niet met hun behandelende arts, omdat ze ervan uitgaan dat deze zogenaamde natuurproducten onschuldig zijn. Dat is helaas niet altijd het geval. Supplementen kunnen interfereren met conventionele kankerbehandelingen. Zo kunnen gembersupplementen de kans op bloedingen vergroten en mag je ze niet innemen voorafgaand aan een operatie. Sint-janskruid kan de doeltreffendheid van chemotherapie en van pijnstillers beperken en kurkuma heeft mogelijk een nadelige invloed op hormoonbehandelingen bij borstkanker. Selenium combineer je best niet met bestralingen, terwijl zink wel kan helpen om de nevenwerkingen van bestralingen en chemo beter te beheersen.

Nood aan informatie

Er is heel wat controverse rond het gebruik van voedingssupplementen. Vaak is onvoldoende bekend welke invloed ze hebben op een behandeling bij kanker. Supplementen kunnen de doeltreffendheid van een behandeling verminderen, de nevenwerkingen lichtjes verzachten, maar net zo goed versterken. De voorbije jaren wordt steeds meer onderzoek verricht naar de interacties tussen voedingssupplementen en kankerbehandelingen. Stichting tegen Kanker biedt al 10 jaar (sinds 2015) wetenschappelijk onderbouwde informatie aan rond 25 veel gebruikte voedingssupplementen. Deze Voedingssupplementenwijzer kreeg een update door CEBAM/Gezondheid en Wetenschap. Hiervoor werd een literatuurstudie uitgevoerd naar recent onderzoek over de veel gebruikte voedingssupplementen en vervolgens werd deze informatie hertaald in een begrijpelijk jargon. De lijst wordt nu verder aangevuld door Cebam/Gezondheid en Wetenschap in samenwerking met de Stichting tegen Kanker.

We nodigen kankerpatiënten en zorgverleners uit om de supplementenwijzer te raadplegen bij vragen over voedingssupplementen. Bespreek het gebruik steeds met de behandelende arts.

Website: Voedingssupplementen - Stichting tegen kanker

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.