News

Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.

Een evaluatie uitvoeren en een CTPC-code ontvangen

Ben je ziek en vrees je dat je COVID-19 hebt opgelopen? Voortaan hoef je je arts niet meer te bellen om een CTPC-code te krijgen en een PCR-test of een snelle antigentest te laten uitvoeren. Het volstaat om online een evaluatie in te vullen, de Self Assessment Testing. Dit online formulier bevat een reeks vragen waarmee je kunt nagaan of een test nodig is. Als dat het geval is, kun je inloggen via de itsme-app of met behulp van je elektronische identiteitskaart. Het systeem zal daneen CTPC-code genereren, die je nodig hebt om je gratis te laten testen. 

Werklast van artsen verminderen

Heeft de Self Assessment Testing uitgewezen dat je je moet laten testen en heb je een code ontvangen om deze test te laten uitvoeren? Voortaan heb je de mogelijkheid om een PCR-test te laten uitvoeren in een centrum of labo, of om een snelle antigentest te laten uitvoeren in de apotheek. Beide opties zijn gratis, op voorwaarde dat je beschikt over een code en een afgedrukte of online versie van je Self Assessment Testing. Niet alle apotheken bieden deze dienst aan. Het is dus beter om eerst contact op te nemen met je apotheek om te weten of zij deze dienst aanbiedt en een afspraak te maken. De resultaten zijn binnen een uur beschikbaar.

Het doel van deze gratis sneltests in de apotheek, is de werklast van de huisartsen te verlichten. Door het hoge aantal besmettingen worden zij immers overspoeld met testaanvragen. Onthoud echter dat een vragenlijst een medisch onderzoek niet vervangt. Als je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort (zwangerschap, diabetes, hart-, nier, lever- of longziekte) of als je gezondheid snel achteruitgaat, neem dan altijd contact op met je arts. 

Meer info?

Vergeet niet dat je met alle vragen ook terecht kan bij het COVID-callcenter van jouw gewest:

  • Brussel: 02 214 19 19
  • Wallonië: 071 31 34 93
  • Vlaanderen: 078 78 78 50
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 0 32 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.