Je hebt een loopneus, bent moe, hoest. Moet je je laten testen?

De herfst en koude temperaturen luiden de terugkeer van verkoudheden in. Maar is het gewoon een zware verkoudheid of is het COVID-19? Moet je je laten testen of niet? Misschien hoef je je dokter niet te storen: voer online een evaluatie uit en krijg zo nodig een code voor een PCR-test.

Een evaluatie uitvoeren en een CTPC-code ontvangen

Ben je ziek en vrees je dat je COVID-19 hebt opgelopen? Voortaan hoef je je arts niet meer te bellen om een CTPC-code te krijgen en een PCR-test of een snelle antigentest te laten uitvoeren. Het volstaat om online een evaluatie in te vullen, de Self Assessment Testing. Dit online formulier bevat een reeks vragen waarmee je kunt nagaan of een test nodig is. Als dat het geval is, kun je inloggen via de itsme-app of met behulp van je elektronische identiteitskaart. Het systeem zal daneen CTPC-code genereren, die je nodig hebt om je gratis te laten testen. 

Werklast van artsen verminderen

Heeft de Self Assessment Testing uitgewezen dat je je moet laten testen en heb je een code ontvangen om deze test te laten uitvoeren? Voortaan heb je de mogelijkheid om een PCR-test te laten uitvoeren in een centrum of labo, of om een snelle antigentest te laten uitvoeren in de apotheek. Beide opties zijn gratis, op voorwaarde dat je beschikt over een code en een afgedrukte of online versie van je Self Assessment Testing. Niet alle apotheken bieden deze dienst aan. Het is dus beter om eerst contact op te nemen met je apotheek om te weten of zij deze dienst aanbiedt en een afspraak te maken. De resultaten zijn binnen een uur beschikbaar.

Het doel van deze gratis sneltests in de apotheek, is de werklast van de huisartsen te verlichten. Door het hoge aantal besmettingen worden zij immers overspoeld met testaanvragen. Onthoud echter dat een vragenlijst een medisch onderzoek niet vervangt. Als je ernstige symptomen vertoont, tot een risicogroep behoort (zwangerschap, diabetes, hart-, nier, lever- of longziekte) of als je gezondheid snel achteruitgaat, neem dan altijd contact op met je arts. 

Meer info?

Vergeet niet dat je met alle vragen ook terecht kan bij het COVID-callcenter van jouw gewest:

  • Brussel: 02 214 19 19
  • Wallonië: 071 31 34 93
  • Vlaanderen: 078 78 78 50
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 0 32 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.