News

De Wet op Palliatieve Zorg bestaat 20 jaar

Op 14 juni bestaat de Wet op Palliatieve Zorg 20 jaar. De drie Federaties Palliatieve Zorg bundelen die dag hun krachten en organiseren een evenement op het Brusselse Muntplein. Want palliatieve zorg gaat vooral over leven.

Levenskwaliteit

In 2002 werd de wet op palliatieve zorg aangenomen in België. Deze wet erkent het recht op palliatievezorg voor elke burger. Het doel van deze zorg is om kwaliteit van leven te verbeteren, zonder daarom het leven te verlengen of het leven in te korten. Palliatieve zorg richt zich niet enkel op patiënten met een ongeneeslijke aandoening maar ook op hun familie. Daarbij wordt er zowel gefocust op lichamelijke problemen als op psychologische, sociale, spirituele of existentiële problemen. Het gaat daarbij vooral over levenskwaliteit voor patiënten én hun naasten.

Praat erover

Tot op vandaag wordt er over palliatieve zorg gezwegen. We blijven het zien als terminale zorg, voor mensen met kanker of voor hele oude mensen in hun laatste levensdagen. Tijd om daar verandering in te brengen. Want wanneer wij of iemand uit onze naaste omgeving wordt geconfronteerd met een ongeneeslijke aandoening, is het cruciaal dat we op tijd kunnen praten over wat kwaliteit van leven betekent in de laatste levensfase. Niet enkel onder mekaar, maar ook naar onze zorgverleners toe.

Onze Dienst Maatschappelijk Werk staat voor jou en je naasten klaar. Zij helpen bij al je vragen. Ook voor andere zaken staan ze voor je klaar: de dienst helpt je keuzes maken voor een menswaardig levenseinde, leidt je administratie in goede banen en organiseert de juiste zorgverlening en ondersteuning.

20 jaar Wet op Palliatieve Zorg

Hoe kan je palliatieve zorg rijmen met leven? Omdat het proces vroeger start dan je laatste dagen. Het draait om de beste manier om dat laatste stukje leven te leven. De Wet op Palliatieve Zorg verzekert jouw recht om mee te beslissen welke zorg je wil, hoe en waar.
Aanstaande dinsdag 14 juni wordt die Wet 20 jaar. Daarom organiseren de drie Belgische Federaties voor Palliatieve Zorg die dag een gratis evenement in hartje Brussel. Op het Muntplein gaan activiteiten door om palliatieve zorg onder de aandacht te brengen met onder andere een quiz, concert en animatie. Want palliatieve zorg gaat vooral over leven.

En jij, hoe zie jij het? Heb jij er al over nagedacht?

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.