News

Zorgtraject diabetes type 2 wat verandert er

Heb je een zorgtraject diabetes type 2 afgesloten met je huisarts en diabetesspecialist? Sinds 1 mei 2018 is er het een en het ander veranderd op vlak van diabeteseducatie en de terugbetaling van zelfzorgmateriaal. Een woordje uitleg.

Flexibelere diabeteseducatie

Als je een zorgtraject diabetes type 2 hebt afgesloten, heb je recht op gratis diabeteseducatie. Dat blijft zo, maar sinds 1 mei 2018 is het systeem wel flexibeler. Elk jaar heb je nu recht op 5 sessies diabeteseducatie. Als minstens één van deze sessies bij je thuis doorgaat, heb je ook nog recht op 5 bijkomende sessies. Dat kan tijdens het jaar van de eerste reeks sessies of het jaar dat daarop volgt.

De diabeteseducatie kan in je eigen thuisomgeving, maar ook in de praktijkruimte van de arts of in groep. Een groepszitting duur minimaal 2u voor maximaal 10 deelnemers. 
Belangrijk: tot eind 2018 kan je huisarts wel nog diabeteseducatie voorschrijven volgens het oude systeem.

Zelfzorgmateriaal

Sinds 1 mei 2018 heb je ook nog recht op terugbetaald zelfzorgmateriaal (glucosemeter, strips), maar enkel op voorwaarde dat je een behandeling met insuline of een incretinemimeticum start of hebt. 

Voordeel als klant van Helan

Als klant van Helan, heb je ook recht op tegemoetkoming voor een aantal zaken:

  • 30 euro voor preventieve onderzoeken: Helan voorziet 3 maal per jaar een tegemoetkoming van 10 euro per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek bij de arts.
     
  • Ondersteuning terugbetaald: Terugbetaling van 30 euro voor het eerste consult bij een erkend diabeteseducator, om de 2 kalenderjaren een terugbetaling van 12 sessies bij een diëtist en eenmaal per jaar een terugbetaling van het remgeld voor een consultatie bij de oogarts.
     
  • 30% korting op diabetesmateriaal: Als klant van Helan krijg je 30% korting in de Helan Zorgwinkel voor de aankoop van diabetesmateriaal.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.