Blog

Weg met het taboe rond bekkenbodemproblemen

Hedwig Neels - The Pelvic Floor

Hedwig Neels

Oprichtster van het platform The Pelvic Floor

1 op 3 vrouwen heeft last van urineverlies na de bevalling. Helaas blijft een groot deel van die vrouwen met de klachten rondlopen, of grijpen ze pas in als het te laat is. Dat is jammer, want er bestaat hulp voor bekkenbodemproblemen. We spraken met Hedwig Neels, founder van het platform The Pelvic Floor.

Aantrekkelijke en hapklare informatie

Hedwig Neels is bekkenbodemkinesitherapeut werkzaam aan de Universiteit Antwerpen en in het UZA en schreef een doctoraat over bekkenbodemproblemen. Ze is ook initiatiefneemster van het online platform The Pelvic Floor, en schreef een boek over het thema. Ze staat niet alleen in haar engagement om het taboe rond bekkenbodemproblemen te doorbreken.

Hedwig Neels: “Mijn initiatieven worden gesteund door een universitaire multidisciplinaire groep van bekkenbodemexperten. We verrichten klinisch werk, doen aan preventie & behandeling en voeren onderzoek uit. Als groep willen we in België en wereldwijd onze kennis over vrouwelijke bekkenbodemproblemen delen.”

Om vrouwen te informeren rond bekkenbodemproblemen en zo het taboe te helpen doorbreken, startte Hedwig Neels samen met haar collega’s het online platform thepelvicfloor.be op. Naast de website is er ook de @thepelvicfloor community op instagram: “Door aantrekkelijke en hapklare informatie te brengen, willen we écht het verschil maken. Goede en eerlijke inzichten rond bekkenbodemproblemen kunnen vrouwen helpen en hen laten weten dat ze niet alleen zijn.

De inspiratie voor het platform vond ik in Australië, waar sensibilisering en preventie echt goed worden aangepakt. Dat wou ik in België ook doen, want hier blijven veel vrouwen met hun problemen rondlopen, of zoeken ze pas hulp als het te laat is. Naast vrouwen van alle leeftijden willen we met The Pelvic Floor ook medici en paramedici bereiken om hen de juiste tools aan te reiken zodat ook zij cliënten en patiënten beter kunnen
helpen.”

Veel vrouwen blijven met hun problemen rondlopen, of zoeken pas hulp als het te laat is.

Preventie, voor elke vrouw

Hoewel een zwangerschap en bevalling met stip het grootste risico vormen
voor bekkenbodemproblemen, kan het elke vrouw overkomen. Andere indicatoren, zoals leeftijd, erfelijke aanleg, roken, overgewicht of de menopauze, kunnen ook problemen veroorzaken.

Hedwig Neels: “Bekkenbodemproblemen zijn wijdverspreid en treffen vrouwen van alle leeftijden. En velen denken dat er niks aan te doen valt. Het is zo jammer dat we in onze
praktijk vrouwen zien met problemen waarvan ze zeggen: ‘het is mijn eigen schuld, ik heb mijn oefeningen niet gedaan’. Terwijl dat helemaal niet klopt. Oefeningen zijn sowieso aan te
raden. Maar soms krijg je er niet alles mee opgelost en moeten we verder zoeken.

Voor iedere vrouw bestaan er oplossingen. Dat bewijst dat er nog altijd een taboe rust op het probleem, en dat er veel nood is aan sensibilisering en preventie. Net daar willen we met The Pelvic Floor iets aan doen.”

Diverse problemen

Problemen met de bekkenbodem kunnen heel divers zijn. Urineverlies is de meest bekende, maar het gaat vaak verder dan dat. Hedwig Neels: “Urine-incontinentie of ongewild urineverlies kan op elke leeftijd voorkomen maar komt bij vrouwen het meest voor tijdens of net na de zwangerschap en op oudere leeftijd. Maar er kunnen ook klachten ontstaan die te maken hebben met de ontlasting. Sommige vrouwen hebben ook een zogenaamde ‘Pelvic Organ Prolaps’ of een verzakking. Die ontstaat als het steunweefsel dat de blaas, het laatste stukje van de darm of de baarmoeder ter plekke houdt, verzwakt.

Vrouwen hebben ook soms last van seksuele problemen, of vaginale flatulentie, windjes die ontsnappen langs de vagina na seksuele betrekkingen of tijdens het sporten. En heel wat vrouwen lopen rond met pijn door bekkenbodemproblemen.”

Het goede nieuws is dat wie last heeft van die problemen niet alleen is, én dat er oplossingen bestaan. Op de website van The Pelvic Floor vind je heel wat info die je inzicht kan geven in je klachten en je vindt er ook links naar zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de materie. Of vraag advies aan je huisarts. Die kan je zeker in contact brengen met de juiste hulp voor
jouw situatie. 

Deel dit artikel

Tags
Taboe

Verder lezen

The Pelvic Floor - bekkenbodemspieren
Blog

Online je bekkenbodemspieren trainen met The Pelvic Floor

Ontdek The Pelvic Floor. Dit online info- en oefenprogramma empowered je om zelf je bekkenbodemgezondheid in handen te nemen!

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!