Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Dat en veel meer vind je op deze pagina. Heb je zin om aan een gezonde levensstijl te werken? We helpen je graag opweg met tips en nuttige informatie.
Voor iedereen levert stoppen met roken voordelen op: voor je gezondheid, voor je omgeving en voor je portemonnee. We bespreken de voordelen van stoppen met roken, welke hulpmiddelen er zijn en aan welke ontwenningsverschijnselen je je kan verwachten bij een rookstop.
Niemand begint met roken met het idee van kettingroker te worden. Het start telkens met één ‘onschuldig’ sigaretje.
Gemiddeld zit er 2 tot 3 jaar tussen de eerste sigaret en regelmatig roken. In het begin kan roken je een goed gevoel geven. Helaas slaat dit snel om naar een gevoel van gemis tussen het roken van 2 sigaretten door.
Nicotine is hier de voornaamste oorzaak van al worden er ook ander chemische stoffen toegevoegd om de werking van nicotine te versterken en zo ook het verslavende effect.
Nicotine is niet de meest schadelijke stof in een sigaret, maar wel de meest verslavende. Er zitten ongeveer 7.000 chemische stoffen in sigarettenrook waarvan teer de meest schadelijke is.
Het zal dan ook niet verbazen dan tabak de grote boosdoener is bij longkanker in 9 op de 10 gevallen. Maar je bent nooit te oud om te stoppen en er je gezondheidsvoordeel mee te doen.
Stoppen met roken is niet makkelijk. Deze terugbetalingen voor een rookstopconsulent en rookstopmiddelen geven je alvast een extra duwtje in de rug.
Als je stopt met roken, geniet je al na 20 minuten van gezondheidsvoordelen. Dit zijn de positieve effecten van stoppen met roken:
Nog meer voordelen van stoppen met roken? Helan geeft je een terugbetaling voor je bezoek aan een rookstopconsulent.
Enkele kleine acties die je kunnen helpen:
Als stoppen met roken makkelijk was, zou iedereen het doen. Als je stopt met roken, ondergaat je lichaam ontwenningsverschijnselen. Dit is ook een reden waarom mensen maar niet kunnen stoppen.
Ze stoppen met roken, het nicotinegehalte in het bloed daalt en bepaalde zenuwcellen worden niet meer gestimuleerd. Je wordt somber, kan niet meer slapen en je wordt prikkelbaar.
Welke afkickverschijnselen kan je krijgen door te stoppen met roken?
Laat je echter niet afschrikken door deze ontwenningsverschijnselen. Ze zijn slechts tijdelijk en wegen niet op tegen de gezondheidsvoordelen die je achteraf hebt.
Een goede manier om met afkickverschijnselen en de drang naar een sigaret om te gaan, is afleiding zoeken. Ga bijvoorbeeld even wandelen.
Welk type toerke past perfect bij jou?
In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.
Heel wat rokende ouders proberen al een inspanning te leveren door niet te roken in het bijzijn van hun kinderen. Ze gaan roken in de tuin, in een andere ruimte in het huis, onder de dampkamp of gaan consequent luchtverfrissers, luchtverversers of luchtreinigers gebruiken na het roken. Maar deze maatregelen, hoe goedbedoeld ook, halen niks uit:
Een tabakoloog is een speciaal opgeleide rookstopspecialist (arts, psycholoog, …), die je kan helpen om voorgoed te stoppen met roken. Dat kan in groep of met persoonlijke begeleiding, afhankelijk van jouw voorkeur.
Als je in Vlaanderen of Brussel woont, betaal je maar een deel van de kosten. Hoeveel je precies moet betalen, hangt af van je situatie (verhoogde tegemoetkoming of niet), het soort begeleiding (individueel of in groep) en de duur van de begeleiding.
Of je nu kiest voor persoonlijke begeleiding of een groepssessie, maakt niks uit. Je vindt altijd een tabakoloog dicht in je buurt. Spreek erover met je huisarts, bel naar T. 0800 111 00 of neem een kijkje op www.tabakstop.be.
Als lid van Helan krijg je rookstopmiddelen terugbetaald, en korting op rookstopconsulten.
Ze zijn quasi niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de e-sigaretten. Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de klassieke sigaret met tabak. Maar is ‘vapen’ wel zo veilig?
In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.
Stoppen met roken is niet makkelijk. De tussenkomst op rookstopmiddelen en advies bij een tabakoloog geven je alvast een extra duwtje in de rug.
De wettelijke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling voor het rookstopgeneesmiddel Bupropion, ook gekend onder de merknaam Zyban®.
Varenicline (merknaam Champix®) is niet meer verkrijgbaar in de apotheek.
Zowel in Vlaanderen als in Brussel krijg je een tegemoetkoming voor je consultaties bij een tabakoloog. Wat je zelf betaalt hangt af van je situatie, het soort begeleiding en de duur van je begeleiding.
In dit webinar legt Trees Peersman uit op welke manier je jouw snoepgedrag blijvend onder controle krijgt.
In dit webinar van Dr. Inge Declercq krijg je een massa inzichten over kwaliteitsvol slapen, stress-verminderen en over gezond leven.