Blog

Alles wat je moet weten over het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift

Het elektronische geneesmiddelenvoorschrift is verplicht, en het biedt alleen maar voordelen. Zo hebben je zorgverleners een correct beeld van je medicatie en je apotheker hoeft niet langer moeilijke handschriften te ontcijferen … En aangezien alles via de beveiligde toepassing Recip-e gebeurt, is vervalsing onmogelijk. We geven je graag nog alle andere belangrijke info mee in onderstaande overzicht.

Hoe werkt het elektronische voorschrift?

Je arts of tandarts schrijft tegenwoordig je medicatie via digitale weg voor. Dat gebeurt met een daarvoor voorzien softwarepakket op de computer. De arts geeft in welke medicatie je nodig hebt en ondertekent het voorschrift met de persoonlijke elektronische identiteitskaart (e-lD). Het voorschrift wordt vervolgens naar een beveiligde server verstuurd.

Als patiënt krijg je geen voorschrift meer mee, wél het ‘bewijs van elektronisch voorschrift’. Hierop staat een unieke barcode, en een overzicht van wat er werd voorgeschreven. Het is dus meteen ook een geheugensteuntje voor jezelf. Met dit bewijs trek je vervolgens naar je apotheker. Die scant de code op het bewijs en krijgt zo toegang tot je elektronische voorschrift. 

Hoe lang blijft je voorschrift geldig?

Je voorschrift is 3 maanden uitvoerbaar. Vroeger kon je met een voorschrift je medicatie eender wanneer gaan afhalen bij je apotheker, zelfs jaren later. Het werd echter alleen terugbetaald als je dat binnen de drie maanden na voorschrijven deed. Dat onderscheid is dus verdwenen.

Artsen kunnen deze termijn zelf verkorten of verlengen (tot maximaal 1 jaar). Op die manier wordt vermeden dat een patiënt de voorgeschreven medicatie pas weken of maanden later gaat halen als zelfbehandeling. De uiterste datum van geldigheid wordt voortaan duidelijk vermeld op het voorschrift of bewijs van voorschrift. Na die datum kan de apotheker het niet meer afleveren. 

Wie mag wel nog voorschrijven?

Artsen die op 1 januari 2020 de leeftijd van 64 jaar hebben bereikt, mogen verder blijven voorschrijven op papier. Ook buiten de praktijk (bv. bij huisbezoeken) zal dat nog op papier gebeuren. De papieren voorschriften die werden opgesteld voor 1 januari 2020 blijven wel (beperkt) geldig.

En niet te vergeten: om een elektronisch voorschrift op te maken, heeft je arts je e-lD nodig. Neem dus altijd je e-lD mee bij een doktersbezoek! Wordt je identiteitskaart vernieuwd? Dan moet je ze opnieuw laten inlezen bij je arts en apotheker.

Bekijk je voorschriften

Op mijngezondheid.be kan je je openstaande voorschriften bekijken én zelfs doorklikken naar de bijsluiters, handig! Je kan ook voorschriÍten die je niet meer nodig hebt, zelf uit het systeem verwijderen. Eenmaal je medicatie is afgehaald, verdwijnt het voorschrift uit deze lijst. Goed om te weten is dat ook je apotheker het voorschrift niet meer kan ophalen.

Je bewijs van elektronisch voorschrift verloren? Geen probleem: via mijngezondheid.be kan je met je smartphone een duidelijke foto nemen, of de letters en cijfers onder de code noteren. Dat volstaat voor je apotheker om je voorschrift te kunnen ophalen. Vergeet dan zeker je e-lD niet, zodat je apotheker kan controleren of het voorschrift zeker voor jou bestemd is. 

Deel dit artikel

Verder lezen

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Blog

Is jouw huisapotheek in orde?

Verstandig omspringen met geneesmiddelen impliceert ook een goed beheer van je huisapotheek. We sommen enkele aandachtspunten op!

Blog

Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?

Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?