Blog

Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?

Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?

Vervallen geneesmiddelen

Geneesmiddelen kun je in principe bewaren tot 5 jaar na de fabricagedatum. Controleer altijd of er een houdbaarheidsdatum vermeld staat op de verpakking. 

Maar let op, sommige geneesmiddelen zijn na opening slechts beperkt houdbaar: soms een paar dagen, soms een maand.

Gevaarlijk

Medicijnen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Het is dan ook aan te raden om op tijd eens orde op zaken te stellen in jouw medicijnkastje. Voor jezelf, maar ook om te vermijden dat andere personen en vooral jouw kinderen ermee in contact kunnen komen. 

Dankzij een regelmatige controle van je huisapotheek kun je op tijd de nodige geneesmiddelen en verbanden vervangen. Zo kun je in noodsituaties efficiënt reageren, zonder enig risico voor je gezondheid.

Hoe gebeurt de inzameling?

De inzameling van vervallen geneesmiddelen is een gemeenschappelijk initiatief van de gewesten en de farmaceutische sector en gebeurt volledig gratis. De apothekers verzamelen de vervallen of ongebruikte geneesmiddelen in een hiervoor voorziene doos. 

Als deze doos vol is, dan wordt ze door de farmaceutische groothandels meegenomen voor vernietiging. Dit werkt alleen met jouw medewerking.

Wat mag je naar je apotheker brengen?

Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen mogen naar je apotheker gebracht worden, ook zonder verpakking of zonder bijsluiter. Hieronder volgt een overzicht van de selectie producten die je wel en niet naar jouw apotheker mag brengen.

Wel

  • niet-gebruikte pillen, zetpillen en capsules in hun verpakking
  • overschotten van zalf in hun tubes
  • overschotten van siropen of andere vloeibare geneesmiddelen in hun flesjes
  • overschotten van sprays of spuitbussen in hun flessen

Niet

  • lege medicijnverpakkingen: glazen flessen, plastieken verpakking, papieren verpakking en kartonnen doosjes
  • zaken die geen geneesmiddelen zijn: resten van pesticiden, herbiciden, artificiële mest, chemische producten, bepaalde voeding (voor volwassenen en baby’s), planten en vitamines, klein gevaarlijk afval of huisafval, ...

Alles wat je moet weten over je reisapotheek


Wil je meer weten over wat je allemaal best meeneemt in je reisapotheek? Download dan ons e-book met nuttige tips!

Wat zit er in je reisapotheek? Dé Checklist!

Ontvang je checklist

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Blog

Is jouw huisapotheek in orde?

Verstandig omspringen met geneesmiddelen impliceert ook een goed beheer van je huisapotheek. We sommen enkele aandachtspunten op!

Blog

Alles wat je moet weten over het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift

Het elektronische geneesmiddelenvoorschrift is verplicht, en het biedt alleen maar voordelen. Zo hebben je zorgverleners een correct beeld van je medicatie en je apotheker hoeft niet langer moeilijke handschriften te ontcijferen … En aangezien alles via de beveiligde toepassing Recip-e gebeurt, is vervalsing onmogelijk. We geven je graag nog alle andere belangrijke info mee in onderstaande overzicht.