News

Langdurige COVID-19: nood aan informatie en erkenning

Over de hele wereld ervaren mensen die eerder besmet zijn geweest met het coronavirus, enkele maanden later nog altijd symptomen die niemand kan verklaren. Zou het om langdurige COVID-19 gaan? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere internationale organisaties toonden belangstelling voor het probleem. Ook in België heeft de Ligue de Usagers des Services de Santé (LUSS) en het KCE een onderzoek gedaan naar de behoeften en de opvolging van mensen die lijden aan langdurige COVID-19-symptomen.

Fysieke en psychische klachten 

Langdurige COVID-19 houdt in dat patiënten nog altijd symptomen ervaren, tot zelfs 6 maanden na een besmetting met het coronavirus. Het treft zowel mensen die een ernstige als een milde vorm van COVID-19 hebben gehad. Alle leeftijdsgroepen kunnen worden getroffen, maar het komt het vaakst voor in de leeftijdsgroep 35-69 jaar. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van langdurige COVID. 

  • Beschadiging aan de longen, het hart of andere organen door de virale infectie.
  • Het lichaam kan ook abnormaal reageren op de infectie (immuunreacties, ontstekings- en auto-immuunreacties)
  • of zelfs een verergering van bestaande ziektes  zoals diabetes of hartaandoeningen.

Deze drie soorten symptomen kunnen gecombineerd voorkomen, en verklaren de grote verschillen in hoe deze aandoening zich klinisch manifesteert.

Buitensporige vermoeidheid

De meeste patiënten klagen over abnormale, buitensporige vermoeidheid die niet overgaat na rust, of abnormale kortademigheid, zelfs bij mensen die voordien zeer sportief waren. Velen hebben ook last van geheugen-en concentratieproblemen. 

Mentaal is het ook moeilijker. De studie toont aan dat langdurige COVID leidt tot een duidelijke vermindering van de levenskwaliteit en vaak moeilijkheden oplevert bij de terugkeer naar het werk. Patiënten voelen zich ook vaak verloren in ons gezondheidszorgsysteem en ondervinden een gebrek aan een globale aanpak van hun problemen. Daarbij komt nog eens de angst over de duur van de symptomen en hoe ze moeten omgaan met negatieve reacties in hun sociale of professionele omgeving.

Inkomensverlies en hogere medische kosten

Omdat de efficiëntie van de behandelingen voor langdurige COVID nog niet bekend zijn, is het moeilijk om een algemene beschermingsmaatregel op te stellen, die ook de betaalbaarheid van zorg vrijwaart. Veel zorg die nuttig is in geval van langdurige COVID, zoals algemene medische consultaties, kinesitherapie, psychologen enz, wordt grotendeels al terugbetaald.

In afwachting van een algemene beschermingsmaatregeling om de betaalbaarheid van de zorg te vrijwaren, stelt het KCE voor om een tijdelijke terugbetaling te voorzien om bepaalde tekortkomingen aan te pakken, zoals multidisciplinaire revalidatie (bv. samenwerking huisarts, kinesist, psycholoog) binnen de eerste lijn en neurocognitieve revalidatie, op voorwaarde dat deze ook wetenschappelijk worden geëvalueerd. 

 

Deel dit artikel

Verder lezen

17 januari
Blog

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

dokter aan het schrijven
Blog

eAttest vervangt papieren doktersbriefjes

Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.

dokter aan het schrijven
Blog

Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?

Blog

Vragenlijst helpt patiënten om werk te hervatten op eigen maat

Er is een vragenlijst om in te schatten of iemand opnieuw aan het werk kan. Op basis van de antwoorden kan het ziekenfonds een re-integratietraject op maat uitstippelen, met een nog betere begeleiding.