Blog

Je smartphone als doktersassistent

Artsen maken steeds vaker gebruik van mobiele apps om hun patiënten op te volgen. Of hoe je smartphone helpt om weer gezond te worden.

Mobiele applicaties, kortweg apps, zijn alomtegenwoordig in ons leven. De laatste jaren drong de technologie ook door in de medische wereld. Medische apps helpen je om gezond te blijven en te herstellen na ziekte.

Zo helpt de app moveUP specialisten om hun patiënten op te volgen na een knie- of heupoperatie. Via FreeStyle LibreLink kun je je bloedglucose controleren. En SkinVision kan huidkanker helpen opsporen.

Eind 2019 bestonden er maar liefst 318.000 apps gerelateerd aan gezondheidszorg. Een gigantisch aanbod, dus.

Kwaliteitscriteria via Mhealth

Om patiënten te gidsen in dat ruime aanbod, richtte de federale overheid in 2019 mHealth- Belgium (mobile health Belgium) op, een platform dat patiënten en artsen wegwijs maakt in de wereld van de medische mobiele apps. “Met mHealthBelgium bieden we een platform voor apps die een Europees certificaat als medisch hulpmiddel kregen”, zegt coördinator Steven Vandeput.

“Het portaal geeft het brede publiek informatie over welke applicaties voldoen aan de kwaliteitseisen van de overheid. Dat wil niet zeggen dat apps die niet op mHealth- Belgium staan onbetrouwbaar zijn. Het is aan de ontwikkelaars zelf om een certificaat te krijgen en zich op ons platform in te schrijven”, zegt Vandeput. “Er bestaan dus zeker betrouwbare apps die gewoon de stap naar ons platform niet gezet hebben.”

Beter revalideren met moveUP

Een van de goedgekeurde applicaties is moveUP, een revalidatiemethode die patiëntenvan knie- en heupoperaties thuis helpt revalideren. Bezieler van het project is knie- en heupchirurg dr. Philippe Van Overschelde.

“Als mensen een heup- of knieprothese krijgen,zie je hen pas terug na twee maanden. Je ontdekt dan pas of het herstel goed is verlopenen dat is jammer. Want naast de operatie zelf bepaalt ook een goede individuelebegeleiding van het herstelhet succes van de behandeling. Via moveUP krijgen we die informatie veel sneller omdat patiënten dagelijks gevolgd worden”, aldus Van Overschelde.

Persoonlijke coach

MoveUp begeleidt de patiënt al vanaf twee tot drie weken voor de operatie. Na de operatievolgen er via de app dagelijksoefeningen en adviezen. De vooruitgang van de gebruikers wordt gemeten door een ‘wearable’, een soort slimme armband. Die gegevens volgen artsen en therapeuten nauwgezet op.

“De begeleiders krijgen dagelijks een overzicht van de vooruitgang van de patiënten”, zegt dr. Van Overschelde. “De kinesitherapeut kan de oefeningen aanpassen aan het niveau van de patiënt. Dat is erg belangrijk, want een revalidatie verloopt bij iedereen anders."

Daarnaast kan de huisarts medicatie aanpassen, en kan de chirurg of specialist ingrijpen bij complicaties. Momenteel wordt moveUP alleen voor heup- en kniechirurgie gebruikt, maar het team denkt aan uitbreiding naar kruisbandletsels, voetchirurgie en schouderoperaties. MoveUP is ook gestart met de ontwikkeling van een app om patiënten te begeleiden na een maagverkleining.

Tevreden patiënten

Dr. Philippe Van Overschelde Knie- en heupchirurg

Mijn oudste moveUP patiënt is 92 jaar en kijkt dagelijks uit naar de oefeningen en vragenlijst.

Het grootste voordeel voor de patiënt is dat de revalidatie gewoon thuis kan gebeuren en dat hij of zij op eigen tempo kan revalideren. Volgens dr. Van Overschelde zijn patiënten enthousiast. 

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?