Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen. Denk maar aan motivatie, discipline en samenwerken!
Ook kinderen met een aandachtstoornis (ADHD) ondervinden voordelen van voldoende bewegen. De WHO stelde onder meer een gunstige invloed op het dagelijks functioneren, de aandacht en het sociaal en doelgericht gedrag vast.
Je kind of tiener aanzetten tot bewegen? Vanaf 6 tot en met 17 jaar worden kinderen graag uitgedaagd, of ze gaan voluit voor activiteiten die ze écht leuk vinden. Het trucje voor je kleuter om te helpen bij het wassen van de ramen zal dus niet meer werken, helaas. Gelukkig ken je je kind als ouder goed genoeg om te weten wat wel zou kunnen werken. Stelde je kind of tiener tot nu toe zelf nog geen sportactiviteit voor? Dan kunnen jullie samen op zoek naar een leuke uitdaging.
Aan de slag!
Tip: de aanbevelingen om voldoende te bewegen voor kinderen en tieners zijn redelijk hoog. Doordat ze volop groeien, hebben ze nood aan extra veel beweging. Om het boeiend te houden is variatie de sleutel. Kinderen moeten kunnen ontdekken wat ze leuk vinden, door volop te spelen en hun grenzen te verleggen. Met afwisseling geef je hen daar de kans toe.
Probeer kinderen en tieners het grootste deel van de dag aan te zetten om licht intensief te bewegen.
Kinderen tot 12 jaar:
Tieners vanaf 12 jaar:
Elke dag een uur matig tot hoog intensief bewegen levert je kind of tiener nog meer gezondheidsvoordelen op.
Kinderen tot 12 jaar:
Tieners vanaf 12 jaar:
Minstens 3 x per week een uur hoog intensief bewegen versterkt de spieren en botten van je kind of tiener.
Kinderen tot 12 jaar:
Tieners vanaf 12 jaar:
Sporten als ontspanning is eerder matig intensief bewegen, terwijl sporten in clubverband dan weer hoog intensief bewegen is. Meer weten over het verschil tussen licht, matig en hoog intensief bewegen? Lees de richtlijnen van Gezond Leven!
Wist je trouwens dat je bij Helan van een sportvoordeel voor het hele gezin geniet? Je krijgt tot € 25 per jaar terugbetaald voor elke inschrijving in de sportclub!
Bewegen betekent natuurlijk ook minder stilzitten. Al doe je dat best niet te bruusk. Bouw elke goede gewoonte stap voor stap op. Beter traag maar zeker, dan haast en naar de spoed.
Deze extra’s maken het plaatje compleet, en zijn een optimale ondersteuning voor de gezondheid van je kind.
Klein beginnen en geleidelijk opbouwen geeft meer kans op succes. Verhoog stilletjes aan de frequentie (bv. van 2 naar 3 dagen), de duur (bv. 5 tot 15 minuten extra) en (dan pas) de intensiteit van beweging, verspreid over de week. Die geleidelijke opbouw is nóg belangrijker na langere, niet-actieve periodes.
Urenlang stilzitten vermijd je best. Onderbreek elke zittende activiteit om het uur en kies voor activiteiten met licht intensieve beweging, zoals puzzelen, tekenen, knutselen en muziek spelen. Schermtijd in de vrije tijd beperk je voor je kind of tiener best tot maximaal 2 uur per dag, maar minder is beter.
Meer beweegadvies voor jezelf en je kinderen? Ontdek ook de aanbevelingen voor peuters en kleuters en volwassenen of ontdek onze sporttips!
Verder lezen
Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je baby meer te laten bewegen.
Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.
Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?
Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.