Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...

Vol betekenissen 

Het woord mantelzorger is een woord vol betekenissen voor me. Bijna 4 jaar lang was ik er zelf één voor mijn vader. Ik combineerde dit met een voltijdse job. Speciaal daarvoor ging ik op zoek naar een gepaste opdracht waarbij haalbare uren en nabijheid een belangrijke rol speelden. Het werk als mantelzorger is zwaar en niet te onderschatten. Mijn vader was ziek, zwaar ziek, maar hij wou zo graag thuis blijven wonen en niet opgenomen worden in een ziekenhuis of verzorgingsinstelling.

Je inzetten vanuit onvoorwaardelijke liefde en respect voor iemand is voor mij een vanzelfsprekendheid

Ik heb gedaan wat ik kon om dit te laten lukken, ook al stond ik hier soms zelf niet achter omdat ik besefte dat hij voortdurend zorg nodig had. Desondanks was het niet mijn keuze, maar die van mijn vader die ik diende te respecteren en van daaruit alle mogelijke hulp rondom hem te installeren. Je inzetten vanuit onvoorwaardelijke liefde en respect voor iemand is voor mij een vanzelfsprekendheid. 

Vanzelfsprekend, maar ook terecht? 

Juist vanuit die vanzelfsprekendheid is er vaak weinig aandacht voor mantelzorgers. De aandacht en de zorg gaan uit naar de zieke mens, wat in de eerste plaats ook nodig is. Het klinkt triestig, maar soms had ik ook nood aan ondersteuning, in de vorm van een simpele vraag zoals ‘Hoe gaat het nu met jou?

Ik zorgde ervoor dat mijn vader alle nodige hulpmiddelen kreeg, dat er een poetshulp en familiehelpster langskwamen, alsook de medische ploeg waaronder zijn huisarts en kinesist. Alle mogelijkheden zocht ik uit. Alle communicatie met artsen en verzorgenden liep dan ook via mij. Geen gemakkelijk opdracht, want naast het communiceren kreeg ik zelf veel te verwerken en incasseerde ik telkens opnieuw het slechte nieuws.

En dan kwam het moeilijkste: hoe moet ik dit nu aan hem vertellen?

Alleen voor die kostbare momenten die je als mens nooit meer terugkrijgt zou ik er zo opnieuw voor kiezen. Maar het was zwaar. Zeer zwaar soms.

Kostbaar 

Op het eind was mijn vader enkel nog bezig met zijn eigen gezondheid. De poetshulp was voor hem gezelschap die hij broodnodig had. Ik herinner me dat ik vaak rond 3 uur in de namiddag bij mijn vader aankwam. Ik zie hem nog zitten, mijn lieve vader in zijn zetel met zijn warme blik en glinsterende ogen kijkend naar me, terwijl ik een glaasje verse vitaminen voor hem perste. Hij was zo dankbaar en zei me dat meermaals. Alleen voor die kostbare momenten die je als mens nooit meer terugkrijgt zou ik er zo opnieuw voor kiezen.

Wat mijn vader betreft maakte ik het verschil voor hem door veel aanwezig te zijn. Door hem te omringen met liefde en door echt te luisteren zoals alleen dochters naar hun vader kunnen luisteren. Bij mij kon mijn vader in alle openheid kwetsbaar zijn, het maakte onze band alleen maar inniger dan hij al was.  

In de praktijk toegepast

Vandaag draag ik mijn steentje bij in de dienst maatschappelijk werk van Helan. Ik krijg ze wel eens aan de telefoon, de betrokken mantelzorgers. Zij die dag in, dag uit zorgen voor een persoon die hen nauw aan het hart ligt. Ze zijn op zoek naar gepaste hulp die wij hen dan kunnen bieden.

Zo kan het zijn dat we een huisbezoek plannen om bij mensen die zwaar zorgbehoevend zijn na te gaan of ze bijvoorbeeld recht hebben op een zorgbudget. We zullen dan ook altijd nagaan of we nog iets kunnen betekenen voor de klant en zijn of haar mantelzorgers.

Het netwerk van een oudere of zieke persoon is zo belangrijk! We betrekken hen dan ook graag in onze zoektocht naar aangepaste zorg. En willen hen niet vergeten. 

De erkenning, herkenning en ondersteuning die ik kan bieden aan mantelzorgers van onze klanten maakt mijn werk bijzonder. Want, ik kon het zelf ondervinden… het mooiste geschenk voor mantelzorgers is begrip. 

Vandaag zetten we hen dan ook in de bloemetjes.

Sara 

 

Niet alleen 

Weet dat je er als mantelzorger niet alleen voor hoeft te staan. De sociale dienstverlening van Helan kan jou een deel van de zorg uit handen nemen. Door de praktische hulp over te laten aan professionals, hou je tijd en energie over om er te zijn als naaste voor de zorgbehoevende. 

Verder lezen

Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Blog

We helpen je vooruit

Naast een ziekteverzekering biedt een ziekenfonds ook een uitgebreid zorgaanbod aan. Achter dat zorgaanbod schuilt een team van professionele medewerkers waarbij je dagelijks terecht kunt voor advies en dienstverlening afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Expert

Waarom is valpreventie zo belangrijk?

Valincidenten thuis kunnen voorkomen worden. Valpreventie maakt dat je het risico op vallen verkleint. We laten Miek Hoet, ergotherapeute, aan het woord. Zij legt uit wat de rol is van een ergotherapeute en geeft belangrijke tips om valpartijen met ernstige gevolgen te voorkomen.