Ouder worden

Bereid je goed voor op je pensioen

Na een lange, intensieve loopbaan is je pensioen aangebroken. Niets moet, je kunt andere aspecten van jezelf ontdekken, oude dromen realiseren, tijd besteden aan je gezondheid en je hobby's. Hoe begin je eraan? We geven je een aantal tips om je voor te bereiden op deze nieuwe levensfase.

Je pensioen voorbereiden

Leg de datum vast
Stel de datum dat je stopt met werken lang genoeg op voorhand vast en verander die niet meer. Zo heb je tijd genoeg om je erop in te stellen. Laat je niet verleiden door allerhande voorstellen om op een ander moment te stoppen.

Kies voor de lente
Als je zelf kunt kiezen wanneer je op pensioen gaat, kies dan idealiter voor de lente. Dit is een seizoen vol leuke activiteiten om te volgen, dingen om te beleven en klusjes in huis en tuin. De herfst is daarom niet zo'n goed idee. De lente is ook een betere periode om je vermoeide lichaam na jarenlang werken weer op te laden.

Kies voor jezelf een project
Hierdoor gebeuren nieuwe dingen in je leven, volgen er nieuwe uitdagingen en heb je iets waar je je voor 100% kunt achter zetten en die je kunt voortzetten eenmaal je op pensioen bent. Schrijf een boek, start een vennootschap op, leg een verzameling aan.

Bouw je werk geleidelijk aan af
Misschien kun je de laatste jaren deeltijds werken? Of je vakantiedagen in de laatste maanden gespreid opnemen? Maak intussen tijd om je sociale contacten weer op te bouwen. Tijdens je pensioen hoef je dan niet je vriendenkring helemaal van vooraf aan weer op te bouwen.

Maak je pensioenplan
Eenmaal op pensioen heb je zoveel keuze uit activiteiten die je kunt doen. Zoveel keuze dat je moeilijk nog weet wat te kiezen. Bedenk daarom vooraf wat je zelf wilt en wacht niet tot de zaken op jou afkomen. Wil je vrijwilligerswerk doen in het ziekenhuis? Wil je een computerprogramma leren? Rondreizen? Denk er nu al over na.

Blijf actief en vitaal

Een half uurtje beweging per dag is de beste manier om het hart en de geest gezond te houden. Regelmatige fysieke activiteit kent verschillende voordelen: 

  • Je spieren en beenderen worden sterker door ze te gebruiken. Hoe meer we van ze vragen, hoe beter hun weerstand wordt.
  • Naast evenwichtige eetgewoonten helpt een dosis dagelijkse beweging het risico op breuken en valpartijen te verkleinen.
  • Naast de toegenomen levenskwaliteit (een fit gevoel, een verkwikkende slaap, minder stress, meer sociaal contact) heeft beweging ook een gunstige invloed op de werking van het hart, de bloedvaten en de longen.

Er bestaan ontelbaar veel manieren om te bewegen. Kies een beweegvorm die bij je past! Maar vergeet niet, het geheim van een lichaam in vorm schuilt in de regelmaat. Denk eraan om dus dagelijks dertig minuten te bewegen, in één stuk of in kortere stukjes verdeeld.

Voordelen voor 65-plussers

Reis je graag? Ga je binnenkort op reis? Heb je al goed uitgedokterd van welke kortingen je als 65-plusser kunt genieten in het land van bestemming? Informeer je goed op voorhand via je reisbureau, via internet of sluit je aan bij een vereniging waar je dergelijke informatie met anderen kunt delen. Een goed voorbeeld hiervan is Wegwijzer. Meer info vind je op www.wegwijzer.be.

Deel dit artikel

Verder lezen

Kan je dementie voorkomen? 4 tips

Heel wat Belgen krijgen ooit te kampen met dementie. Wat als we dit aantal nu eens zouden kunnen verminderen? Hoewel dementie heel wat oorzaken kent, kun jij ook inspanningen leveren om dementie op een afstand te houden. Preventie is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen dementie.

Gezond ouder worden: deze 4 tips helpen echt

Gezond ouder worden, hoe doe je dat? Een gegarandeerde succesformule voor een lang en gezond leven bestaat niet. Er zijn echter wel een aantal zaken die zeker bijdragen aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Lees hier onze tips om gezond oud te worden.

Sporten tijdens je zwangerschap: een goed idee?

Sporten als je zwanger bent, is goed voor jou en je baby. Maar welke activiteiten mag je nu wel en niet meer doen? Waar moet je op letten? En hoe zit het met je buikspieren?

BMI en gezondheid: wat moet je geloven?

In Belgiƫ is een op twee te zwaar. Zwaarlijvigheid is vaak de oorzaak van suikerziekte, bepaalde kankers en hart- en vaatziekten. Door je buikomtrek te meten en je Body Mass Index uit te rekenen, kun je ontdekken of jij een gezond gewicht hebt. Maar hoe doe je dit precies?