Medisch akkoord bij coeliakie of dermatitis herpetiformis

Heb je coeliakie (glutenintolerantie) of dermatitis herpetiformis? Dan kan je, via de wettelijke ziekteverzekering, een terugbetaling van 38 euro per maand krijgen voor bijzondere voedingsproducten voor thuisgebruik. Je moet hiervoor een medisch akkoord krijgen van de adviserende arts van je ziekenfonds.

Voorwaarden

  • De medische voeding is uitsluitend voor thuisgebruik.
  • Je lijdt aan coeliakie, een glutenintolerantie die een slechte voedselopname van gluten door de darmen veroorzaakt, of aan dermatitis herpetiformis, een aan coeliakie verwante chronische ziekte die de huid en de dunne darm aantast.

Volg de status van je medische akkoord op in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Hoe verloopt de aanvraag?

Laat het aanvraagformulier invullen.

Je behandelende arts-specialist vult het aanvraagformulier voor je medische akkoord in.

Jij bezorgt de originele aanvraag aan de adviserende arts van het ziekenfonds:

  • Via het Helan-kantoor in je buurt.
  • Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

We verwerken je aanvraag (administratieve controle) en sturen ze door naar de adviserende arts (medische controle). Dit kan tot 3 weken duren. Via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop) zie je op elk moment de actuele status van je medische akkoord.

Nadat de adviserende arts van het ziekenfonds heeft onderzocht of je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een ‘machtiging’ (goedkeuring van terugbetaling) of een weigering.

De terugbetaling

De tegemoetkoming bedraagt 38 euro per kalendermaand en wordt per kalendermaand gestort.

Verlenging van het medische akkoord

Moet je na 24 maanden je behandeling verderzetten? Dan dient je behandelende arts-specialist een aanvraag tot verlenging van de terugbetaling in. Zo kan je ook langere tijd op deze financiële ondersteuning rekenen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.