Medisch akkoord enterale voeding

Wie zich niet via de mond kan voeden, krijgt soms sondevoeding of enterale voeding. De voeding komt dan rechtstreeks in de maag of de ingewanden terecht. Voor terugbetaling via de wettelijke ziekteverzekering heb je een medisch akkoord nodig.

Voorwaarden

Volg de status van je medische akkoord op in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Hoe verloopt de aanvraag?

Maak de documenten in orde.

Je behandelende arts-specialist stelt de aanvraag tot terugbetaling op papier op.

Jij bezorgt de originele aanvraag aan de adviserende arts van het ziekenfonds:

  • Via het Helan-kantoor in je buurt.
  • Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

We verwerken je aanvraag (administratieve controle) en sturen ze door naar de adviserende arts (medische controle). Dit kan tot 3 weken duren. Via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop) zie je op elk moment de actuele status van je medische akkoord.

De adviserende arts van het ziekenfonds onderzoekt je aanvraag. Staat hij of zij de terugbetaling toe, dan krijg je een ‘machtiging’. Wordt je aanvraag geweigerd, dan brengen we je ook hiervan op de hoogte.

chronische nierinsufficiëntie

Goed om te weten

De tegemoetkoming voor enterale voeding is een forfaitaire terugbetaling voor de voeding, de pomp en het materiaal. De tussenkomst kan niet hoger zijn dan de betaalde bedragen.

De terugbetaling

Bezorg de facturen aan Helan om de terugbetaling aan te vragen. Plak op elk document een kleefzegel van de patiënt.

  • Deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.