Medisch akkoord voor medische voeding bij allergie

Heb je een allergie voor gluten/gliadine of voor graanmeel? Dan kan je, via de wettelijke ziekteverzekering, een terugbetaling van 38 euro per maand krijgen voor bijzondere voedingsproducten voor thuisgebruik. Je moet hiervoor een medisch akkoord krijgen van de adviserende arts van je ziekenfonds.

Voorwaarden

  • De medische voeding is uitsluitend voor thuisgebruik.
  • Je lijdt aan een allergie voor gluten/gliadine of voor graanmeel zonder glutenallergie.

Volg de status van je medisch akkoord op in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Hoe verloopt de aanvraag?

Je behandelende arts-specialist vult het aanvraagformulier voor je medisch akkoord in.

Jij bezorgt de originele aanvraag aan de adviserende arts van het ziekenfonds:

  • Via het Helan-kantoor in je buurt.
  • Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

We verwerken je aanvraag (administratieve controle) en sturen ze door naar de adviserende arts (medische controle). Dit kan tot 3 weken duren. Via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (pc) zie je op elk moment de actuele status van je medisch akkoord.

De adviserende arts van het ziekenfonds onderzoekt je aanvraag. Staat hij of zij de terugbetaling toe, dan krijg je een ‘machtiging’. Wordt je aanvraag geweigerd, dan brengen we je ook hiervan op de hoogte.

chronische nierinsufficiëntie

Verlenging van het medische akkoord

Moet je na 24 maanden je behandeling verderzetten? Dan dient je behandelende arts-specialist een aanvraag tot verlenging van de terugbetaling in. Zo kan je ook langere tijd op onze financiële ondersteuning rekenen.

De terugbetaling

De tegemoetkoming bedraagt 38 euro en wordt per kalendermaand gestort.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.