Medisch akkoord vruchtbaarheidsbehandeling

Moet je geneesmiddelen nemen binnen een vruchtbaarheidsbehandeling? Dan kan je een forfaitaire terugbetaling krijgen van de wettelijke ziekteverzekering. Daarvoor heb je een medisch akkoord nodig van de adviserende arts.

Wat is het forfait?

De forfaitaire tegemoetkoming is een vast bedrag per indicatie, behandeling of onderzoek, die losstaat van de eigenlijke kostprijs ervan. Soms is de terugbetaling volledig, soms moet je nog remgeld betalen.

Het forfait dekt:

  • In-vitro fertilisatie
  • Eicel(len)donatie
  • Follikelgroeistimulatie of een intra-uteriene inseminatie (IUI)

Volg de status van je medische akkoord op in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Hoe verloopt de aanvraag?

Je behandelende arts geeft je een aanvraag voor een medisch akkoord.

Plak een witte kleefzegel op de aanvraag.

Je arts bewaart de bewijsstukken (dat de terugbetalingsvoorwaarden nageleefd zijn) bij het voorschrift voor de behandeling, in je medische dossier.

  • Deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

We verwerken je aanvraag (administratieve controle) en sturen ze door naar de adviserende arts (medische controle). Indien nodig vraagt hij bijkomende bewijsmiddelen aan je behandelende arts.

Via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (desktop) zie je op elk moment de actuele status van je medische akkoord.

Indien de adviserende arts de terugbetaling toestaat, dan ontvang je een ‘machtiging’. Je behandelende arts vult dan een formulier in voor de facturatie en bezorgt dat rechtstreeks aan de ziekenhuisapotheker.

Indien de adviserende arts de terugbetaling niet toestaat, dan word je ook hiervan per brief op de hoogte gebracht.

chronische nierinsufficiëntie

Belangrijk om te weten

Bij bepaalde behandelingen kan de factuur hoog oplopen. Informeer je vooraf goed over mogelijke bijkomende kosten, zodat het eventuele remgeld geen onaangename verrassing wordt.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.