Medisch akkoord voor pijnstillers of analgetica

In bepaalde gevallen voorziet de wettelijke ziekteverzekering terugbetalingen van sommige pijnstillers en analgetica. Je vraagt hiervoor een medisch akkoord aan bij de adviserende arts van je ziekenfonds.

De voorwaarden voor een medisch akkoord

De terugbetaling van deze pijnstillers en analgetica is voorbehouden voor chronische pijnpatiënten. Chronische pijn is:

  • Pijn die na een optimale curatieve behandeling (met genezing als doel) minstens 3 maanden blijft aanhouden.
  • Pijn die aanhoudt na de curatieve behandeling van een ziektebeeld van kwaadaardige chronische pijn.

Voorbeelden van chronische pijnen zijn kankerpijn, chronische artritis/artrosepijn, neurogene of neuropatische pijn van centrale of perifere oorsprong (zoals M.S.), perifere vasculaire pijn, post-chirurgische pijn (inclusief fantoompijn) en fibromyalgie.

Volg de status van je medische akkoord op in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Hoe verloopt de aanvraag?

Kennisgeving van de chronische pijn.

Je behandelende arts vult een kennisgeving van chronische pijn in voor de adviserende arts van je ziekenfonds.

Bezorg de originele aanvraag aan de adviserende arts van het ziekenfonds:

  • Via het Helan-kantoor in je buurt.
  • Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

We verwerken je aanvraag (administratieve controle) en sturen ze door naar de adviserende arts (medische controle). Dit kan tot 3 weken duren. Via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan (pc) zie je op elk moment de actuele status van je medische akkoord.

De adviserende arts van het ziekenfonds onderzoekt je aanvraag. Staat hij of zij de terugbetaling toe, dan krijg je een ‘machtiging’. Wordt je aanvraag geweigerd, dan brengen we je ook hiervan op de hoogte.

chronische nierinsufficiëntie

De terugbetaling

Met het medische akkoord krijg je bij de apotheker 20% van de prijs van bepaalde pijnstillers terugbetaald. Het resterende remgeld komt in aanmerking voor de maximumfactuur.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.