Medisch akkoord parenterale voeding

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een terugbetaling van parenterale voeding voor gebruik thuis. Dat is energetische voeding die rechtstreeks wordt toegediend via de aders. De adviserende arts van het ziekenfonds moet je hiervoor een medisch akkoord geven.

Voorwaarden

  • Het gaat om parenterale voeding voor thuisgebruik.
  • De parenterale voeding is voorgeschreven door een arts.
  • De parenterale voeding wordt afgeleverd door de apotheker.

Volg de status van je medische akkoord op in Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Hoe verloopt de aanvraag?

Laat het aanvraagformulier invullen.

Je behandelende arts-specialist vult het aanvraagformulier voor je medische akkoord in.

Bezorg de originele aanvraag aan de adviserende arts van het ziekenfonds:

  • Via het Helan-kantoor in je buurt.
  • Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
  • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

We verwerken je aanvraag (administratieve controle) en sturen ze door naar de adviserende arts (medische controle). Dit kan tot 3 weken duren. Via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn helan (desktop) zie je op elk moment de actuele status van je medische akkoord.

De adviserende arts van het ziekenfonds onderzoekt je aanvraag. Staat hij of zij de terugbetaling toe, dan krijg je een ‘machtiging’. Wordt je aanvraag geweigerd, dan brengen we je ook hiervan op de hoogte.

terugbetaling

De terugbetaling

Heb je een medisch akkoord gekregen? Dan hoef je verder niets te ondernemen om je terugbetaling aan te vragen. Het ziekenhuis regelt alles rechtstreeks met je ziekenfonds, via de derdebetalersregeling.

Het gaat om een forfaitaire terugbetaling. De pomp en de staander voor de toediening van de parenterale voeding vallen hier buiten.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.