Medisch akkoord kinesitherapie

Heel wat behandelingen bij de kinesist worden terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. In een aantal gevallen heb je hier een uitdrukkelijke goedkeuring voor nodig, in de vorm van een medisch akkoord. We zetten het voor je op een rijtje.

Aandoeningen met een medisch akkoord

F-pathologie

Bij een acute of chronische F-pathologie heb je een medisch akkoord nodig. Dan worden tot 60 kinesessies terugbetaald voor je behandeling.

Icon

E-pathologie of zware pathologie

In geval van een zware pathologie, of E-pathologie, heb je een medisch akkoord nodig. Je arts-specialist en kinesist dienen hiervoor een uitgebreid medisch dossier in.

Icon

Rug- of nekschool

In sommige gevallen heb je geen medisch akkoord nodig voor sessies in de rug- of nekschool, in andere gevallen wel. Ontdek hoe het voor jouw aandoening zit.

Icon

Hoe verloopt de aanvraag?

Bezorg je kinesist je voorschrift.

Geef het voorschrift van je behandelende arts voor kinesessies af aan je kinesist.

 • De aanvraag van de arts-specialist, of een specialistisch verslag met diagnose van de huisarts
 • Het functioneel bilan
 • Het kinesitherapeutisch plan

Bezorg alle documenten aan de adviserende arts van het ziekenfonds:

 • Via het Helan-kantoor in je buurt.
 • Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Of stuur het op per post: Helan ziekenfonds, Medische dienst - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

De adviserende arts van het ziekenfonds bekijkt of je aan de voorwaarden voldoet om een medisch akkoord te krijgen. Via Mijn Helan zie je steeds de actuele status van je aanvraag.

Je kinesist en jijzelf krijgen een antwoord van de adviserende arts. Er zijn 3 mogelijkheden:

 • Medisch akkoord

  Je krijgt een brief met een ‘akkoord tot terugbetaling’. Met dit akkoord en het voorschrift vraag je de terugbetaling van je kinesessies aan.

 • Vraag naar extra info

  Soms heeft de adviserende arts meer informatie nodig om een beslissing te nemen. Dan krijg je per brief de vraag naar bijkomende inlichting. Het ziekenfonds wacht het antwoord van je voorschrijvende arts/kinesist dan af om een definitieve beslissing te nemen.

 • Weigering

  Voldoe je niet aan de wetgeving van het RIZIV om een terugbetaling te krijgen, dan wordt je kinesist meteen op de hoogte gebracht. Zelf ontvang je een ‘weigering tot terugbetaling’ per post.

Aandoeningen zonder een medisch akkoord

Courante aandoeningen

Je hebt geen medisch akkoord nodig voor de eerste 18 sessies van het kalenderjaar. Voor de terugbetaling van bijkomende sessies moet je wel een aanvraag indienen.

Icon

Perinatale kinesitherapie

Je hebt geen medisch akkoord nodig voor sessies bij de kinesist voor of na je bevalling.

Icon
chronische nierinsufficiëntie

De terugbetaling

Je kinesist geeft je een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Bezorg ons dit document, samen met de ‘machtiging’ van je ziekenfonds en het voorschrift van je arts. Zo kunnen we je terugbetaling vlot in orde maken.

Praktische vragen en antwoorden

Zodra de adviserende arts het medische akkoord geeft, worden alle eerder geweigerde getuigschriften automatisch terugbetaald, binnen de 5 werkdagen.

Neen. Een akkoord voor een E-pathologie heeft voorrang op alle andere vormen van kinesitherapie. Heb je dus al zo een lopend akkoord, dan kan je dit niet combineren met een medisch akkoord voor kinesitherapie, na bijvoorbeeld een operatie aan je knie.

Dit wil zeker niet zeggen dat je deze sessies niet terugbetaald krijgt. Je kinesist kan deze behandelingen attesteren onder de codes van de zware pathologie. Zo krijg je tot 1 sessie per dag terugbetaald.

Als je kinesessies niet terugbetaald worden, is dat vaak doordat het maximale aantal behandelingen overschreden werd. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

 • Je werd behandeld door meerdere kinesisten en zij hebben samen het maximale aantal kinebeurten overschreden.
 • Je kinesist noteerde de verkeerde code op het getuigschrift.
 • Je hebt meerdere aandoeningen en kreeg dus ook meerdere behandelingstrajecten.

Ook als je het aantal sessies hebt opgebruikt, is vaak nog een terugbetaling mogelijk. Spreek hiervoor je kinesist aan. Hij kan een aanvraag tot terugbetaling indienen bij de adviserende arts van het ziekenfonds. Zijn er nomenclatuurcodes geweigerd, dan kan hij die corrigeren via een correctiedocument van het ziekenfonds. Je bezorgt Helan het ingevulde correctiedocument snel en eenvoudig digitaal.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helan Zorgkas

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.