Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Als jonge ouder is het niet eenvoudig om in te schatten wat normaal is bij je kind. En wanneer het tijd is om hulp in te roepen. Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is dus niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?
Om duidelijkheid te krijgen over het onderwerp klopten we aan bij Hanne De Wulf, osteopaat van de groepspraktijk Fly-Over. “Het is belangrijk om meteen een onderscheid te maken tussen normale reflux en reflux als ziektebeeld. Bijna elke baby ervaart in meer of mindere mate een vorm van reflux.”
“Bij de geboorte is de sluitspier van hun maagje nog niet optimaal ontwikkeld. Baby’s liggen heel veel neer en ze eten bovendien enkel vloeibare voeding. Het hoeft dus niet te verbazen dat melk makkelijker terugkomt. Deze vorm van reflux, of het terugvloeien van melk in de slokdarm, is dus volkomen normaal. Het wordt pas een probleem wanneer de reflux veel voorkomt en pijn veroorzaakt bij de baby. In dit geval wordt gesproken over pathologische reflux.”
Reflux komt voor in verschillende vormen, je kunt het bovendien niet altijd uiterlijk - via het spugen van melk - zien bij je baby. In dit geval spreekt met over ‘verborgen reflux’, waardoor het nog belangrijker wordt om de symptomen op te pikken.
In de meeste gevallen verdwijnt reflux naarmate jouw kindje ouder wordt. Eens de slokdarm verder ontwikkelt, de melkvoeding wordt afgewisseld met vaste voeding en jouw baby leert rechtop zitten, zal je meteen zien dat de klachten verminderen en verdwijnen.
Als je vermoedt dat je baby een vorm van reflux heeft, raadpleeg dan een pediater. Die zal bekijken of medicatie al dan niet aangewezen is.
Een bezoek aan de osteopaat kan ook heil brengen. Hanne De Wulf ziet in haar praktijk heel wat baby’s met reflux passeren. “Osteopathie gaat bij elk probleem, zo ook bij reflux, op zoek naar de oorzaak van het probleem. Bij reflux wordt gekeken naar spanning in de nek, van waaruit een zenuw naar de maag loopt. Daarnaast wordt het algemeen maag-darmstelsel op spanning onderzocht en behandeld waar nodig. Tot slot speelt ook de spanning ter hoogte van het middenrif een belangrijke rol.”
Osteopaat Hanne De Wulf heeft ook nog wat tips om de problemen met reflux te verminderen.
Helan voorziet in een tegemoetkoming voor alternatieve behandelingen. Ontdek hoe je een tegemoetkoming kunt bekomen.
Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.
Deel dit artikel
Verder lezen
Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.
Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.
We begrijpen het maar al te goed: papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. Daarom helpen we jou graag op weg om het beste in jezelf naar boven te halen..
Ben je net vader geworden? Dan gaat er vast veel om in je hoofd. Dankzij het geboorteverlof krijg je de eerste periode na de bevalling de tijd om thuis te helpen en aan de nieuwe situatie te wennen. Wil je na je geboorteverlof nog meer tijd met je kind doorbrengen? Dan kan je ouderschapsverlof aanvragen. Hieronder lees je wat geboorteverlof juist is, hoe je het aanvraagt en wat de verschillen zijn tussen geboorte- en ouderschapsverlof.