Blog

De eerste keer … op een vakantiekamp met overnachting of naar het buitenland: 15 tips van de Heyo monitoren

De eerste keer blijven overnachten op een vakantiekamp of de eerste keer op vakantiekamp in het buitenland: het kan voor heel wat onzekerheid zorgen, ook bij jou als ouder. Gelukkig hebben we bij Heyo al heel wat jaren ervaring op de teller en delen onze monitoren graag enkele waardevolle tips met jou.

  1. Je zoon of dochter vertrekt alleen zonder vriend(in)? Maak je vooral geen zorgen!

    Vanaf dag 1 zetten onze Heyo monitoren volop in op de groepsbinding en op kennismaking. Zo zal je zoon of dochter heel snel en veel nieuwe vrienden maken. We kiezen er op de vakantiekampen met overnachting altijd voor om de groepen te beperken tot max. 50 kinderen. Zo zijn we zeker dat iedereen elkaar kan leren kennen en dat er een gezellige sfeer kan ontstaan. Door de kleinschaligheid vermijden we dat sommigen zich verloren voelen in de groep. Tegelijkertijd is de groep voldoende groot om leeftijdsgenoten te vinden met wie het klikt.
     
  2. Pak de bagage samen met je kinderen in

    Zo weten je kinderen goed wat ze bij zich hebben en kan je nog wat extra toelichting geven. Op het einde van het vakantiekamp moeten ze ook zelf weer hun koffer inpakken. Door het voor het vakantiekamp al samen te doen, hebben ze dat al een keertje gedaan en wordt het kinderspel. Het is fijn dat je kind weet wat er in die koffer zit. Dan gaat het sneller zijn spullen herkennen of sneller zijn spullen terugvinden.
     
  3. Rol de kleren op als je ze in de koffer stopt

    Maak geen stapeltjes, maar rolletjes van de kleren. Je bespaart plaats én het is overzichtelijker voor je kind, want het ziet nu allemaal rolletjes liggen. Zorg er ook voor dat de koffer niet te vol zit: zo kan je kind alles opnieuw vlot opbergen op de laatste dag. De koffer zelf is trouwens best een koffer op wieltjes. Dat is een stuk handiger als de kinderen hun koffer moeten verplaatsen.
     
  4. Overloop samen met je kind de meeneemlijst

    Zo is je kind gerust dat hij of zij alles bij zich heeft wat nodig is. Vooral voor tieners kan dat belangrijk zijn: niet goed voorzien zijn is voor een tiener geen comfortabele positie. En als je dochter nog geen menstruatie gehad heeft, kan het handig zijn om daarvoor de nodige producten te voorzien. Als er zich dan iets voordoet op vakantiekamp, kan je dochter zich uit de slag trekken. Geef als ouder ook de nodige info daarover voor ze op vakantiekamp vertrekt.
     
  5. Een lange busrit voor de boeg? Neem een nekkussen mee!

    Vertrekt jouw zoon of dochter op buitenlandse vakantie, dan gaat dat vaak gepaard met een lange busrit. Een nekkussen meenemen kan handig zijn om toch wat comfortabel te kunnen slapen of rusten op de bus.
     
  6. Erken de gevoelens van heimwee

    Als je kind een beetje zenuwachtig is of aangeeft dat het bang is om heimwee te krijgen, bevestig dan dat dergelijke gevoelens normaal zijn. Zeggen dat het wel zal meevallen of dat het zo leuk zal zijn dat hij of zij niet aan thuis zal denken, helpt niet. Zodra die gevoelens erkend zijn, vinden die makkelijker hun weg en ontstaat er ook ruimte voor de leuke gevoelens tijdens een vakantiekamp.

    Tijdens het vakantiekamp zelf besteden de monitoren trouwens extra aandacht aan heimweegevoelens. Naast een luisterend oor en een paar open armen, zorgen monitoren vaak voor een heimweeknuffel. Elke dag mag een kind voor de knuffel zorgen. Hij of zij krijgt de verantwoordelijkheid over de knuffel en dat doet hen vaak zichtbaar deugd.
     
  7. Stop een envelop met het thuisadres in de koffer

    Zo kan je kind een briefje naar huis schrijven wanneer hij/zij heimwee zou krijgen of gewoon iets leuks wil vertellen.
     
  8. Verstuur je eigen brief vóór de start van het vakantiekamp

    Wil je je zoon of dochter graag verrassen met nieuws van het thuisfront? Verstuur de brief dan vooraf. Voor buitenlandse bestemmingen raden we aan om dit 14 dagen voor aankomst te versturen, bij binnenlandse bestemmingen een week vooraf.

    Je hoeft heus geen lange brief te schrijven: iets eenvoudigs volstaat, zoals een kaart met wat stickertjes op. Als je kind weet dat mama of papa aan hem of haar denkt, is het doel bereikt. Onze locaties weten dat er een groep van Heyo komt en houden de post bij. Zo ontvangen de kinderen al meteen tijdens de eerste dagen post.

    Naast een brief versturen, kan je ook op voorhand een leuk briefje of een attentie in de koffer van je kind verstoppen. De monitoren vragen om tijdens de kampweek geen postpakketten op te sturen omdat dat vaak de individuele verschillen tussen kinderen benadrukt.
     
  9. Een gsm is niet nodig

    Het is niet verboden, maar een gsm meegeven geeft vaak een vals gevoel van veiligheid. Je komt als ouder snel in de verleiding om te vragen hoe het gaat met je kind. Enerzijds kan dat heimwee opwekken, anderzijds kan je je door een onbeantwoord berichtje onnodig zorgen maken.

    De monitoren zorgen er bovendien voor dat niemand zich hoeft te vervelen. Ook als je kind een gsm bij zich heeft, heeft het uiteindelijk weinig tijd om het thuisfront iets te laten weten.

    Straal tegenover je kind ook vertrouwen uit in de monitoren: we zetten steeds het juiste team op de juiste plaats in. Maak je kind er vooraf attent op dat het gewoon naar de monitoren kan stappen als het met iets zit.
     
  10. Mocht er iets zijn, nemen de monitoren snel contact op

    Onze monitoren staan voortdurend in verbinding met het hoofdkantoor van Heyo en als er iets is, laten we het zeker weten. Als je niets hoort, mag je ervan uitgaan dat je kind fijn aan het spelen is. De monitoren stellen een programma boordevol supertoffe activiteiten samen zodat kinderen nauwelijks de tijd hebben om met hun gsm bezig te zijn. We laten het wel toe op vrije momenten, zoals de douchetijd bijvoorbeeld. Maar geen nieuws is goed nieuws!

    Hoor je je kind toch tijdens de week en geeft het aan zich niet zo goed te voelen? Wees je er dan van bewust dat dit een momentopname is. Een kort telefoontje vat niet noodzakelijk de volledige beleving op een vakantiekamp samen.
     
  11. Ondersteun je kind om voldoende zelfvertrouwen te hebben

    Op vakantiekamp wordt naar de mening van tieners gevraagd (bij de kamerverdeling, bij de voorkeur van een activiteit, …). Dan is het belangrijk dat ze hun visie durven benoemen en correct kunnen aangeven wat al dan niet hun voorkeur geniet.
     
  12. Zoek naar een goed evenwicht tussen snel afscheid nemen en te lang blijven hangen

    Een te kort afscheid kan te bruusk zijn voor een kind, maar je kan ook te lang blijven hangen als ouder, wat het voor een kind moeilijker maakt om afscheid te nemen. De ideale situatie bestaat niet, maar geef toch altijd een stevige knuffel. Hoe ‘cool’ je zoon of dochter ook wil overkomen bij leeftijdsgenoten, een extra dosis liefde van mama, papa of begeleider is altijd welkom.
     
  13. Elke monitor is anders en daar leert je kind veel van

    Het is een utopie dat de monitoren je kinderen op dezelfde manier begeleiden als jij. Probeer dat los te laten. Het is soms net goed dat andere begeleiders anders zullen reageren. Op die manier krijgt een kind immers andere perspectieven mee en kan het daarmee leren omgaan om aan een eigen referentiekader te bouwen.
     
  14. Maak na het kamp tijd vrij voor de verhalen van je kind

    Plan iets leuks in als je kind naar huis komt en neem de tijd om naar de verhalen te luisteren. Zo kan je het echt verwelkomen en laten voelen dat je blij bent dat je zoon of dochter terug is. Dat hoeft allemaal niet direct na het vakantiekamp te gebeuren: het kan zijn dat je kind daar meteen na het vakantiekamp geen behoefte aan heeft en misschien eerst eens goed wil slapen.

    Elk kind is daar uiteindelijk anders in: het ene kind wil helemaal niks zeggen meteen na een vakantiekamp, het andere kan niet meer stoppen. Je zal merken dat er soms weken later nog flarden van de kampbeleving naar boven zullen komen.
     
  15. Laat je kind zelf ontdekken wat het leuk en minder leuk vindt

    Elk kind ontwikkelt zich op eigen tempo. Het ene kind zegt dat een hele week vakantiekamp zonder de ouders toch lang was, de ander is dolenthousiast en heeft misschien de skimicrobe beet. In het laatste geval bestaat de kans dat je zoon of dochter daar verder mee aan de slag wil.

    Maar als je kind inziet dat het echt niks voor hem/haar is, heeft het ook weer een belangrijke stap gezet. Want dat is groeien door te ontdekken en te beleven: je kind ziet in wat het leuk vindt en wat het minder leuk vindt.

Onze monitoren staan altijd open voor extra info over je kind. Wil je als ouder nog een specifieke zorg ter sprake brengen, dan kan je die altijd melden aan een monitor voor het vertrek met de bus of op de kamplocatie zelf als het een vakantiekamp is waar je je kind zelf naartoe brengt. En vervolgens is het aan je kind om plezier te beleven en heel veel nieuwe vriendjes te maken!
 

Klaar voor het eerste kamp met overnachting of in het buitenland?

Ontdek het aanbod

Deel dit artikel

Tags
Kamp

Verder lezen

Blog

Regen of sneeuw? Dit zijn de 6 leukste binnenactiviteiten voor kinderen

Kinderen hebben zo’n 2 uur beweging per dag nodig, maar op regenachtige dagen is dat niet zo vanzelfsprekend. Voetballen, ravotten of springtouwen gaat nu eenmaal niet zo goed binnenshuis. Gelukkig zijn er veel leuke alternatieve binnenactiviteiten voor kinderen die ervoor zorgen dat ze in beweging blijven én dat ze zich geen moment vervelen.

Blog

Waarom een vakantiekamp jouw kind doet groeien

Het is weer (school)vakantie. Je wil je kind een leuke tijd geven en schrijft hem of haar daarom in voor een vakantiekamp bij Heyo (vroeger gekend als Idee Kids en Kriebels & Kuren). Top idee! Want wist je dat een Heyo vakantiekamp jouw kind niet alleen plezier geeft maar ook doet groeien?

Blog

Een blik achter de schermen van de Heyo vakantiekampen

Een Heyo vakantiekamp: dat is voor vele kinderen en jongeren eindeloos plezier maken, de eigen talenten ontdekken en nieuwe vriendschappen sluiten. Het lijken de evidente ingrediënten voor een geslaagd vakantiekamp, maar dat komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Hieronder delen we alvast enkele keukengeheimen om telkens weer de ultieme vakantie-ervaring tot stand te brengen.

Blog

Zo anders, maar de kinderen van Elena voelen zich allebei thuis op Heyo vakantiekamp

Elk kind is anders en daarom stellen we bij Heyo vakantiekampen een aanbod samen dat zoveel mogelijk tegemoetkomt aan de meest uiteenlopende interesses en dat meegroeit met kinderen en jongeren. Voor elk wat wils dus en dat geldt ook voor gezinnen met meerdere kinderen die elk hun eigen willetje hebben. Elena, mama van een zoon (Matteo, 10 jaar) en een dochter (Alice, 7 jaar), kan erover mee spreken. Hieronder vertelt zij hoe Heyo er telkens toe bijdraagt dat alle stukjes van de vakantiepuzzel perfect in elkaar passen.