Kinderen

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.

In ons land komt het rotavirus vooral voor in de winterperiode. Ongeveer de helft van de diarreegevallen bij kinderen jonger dan twee jaar, is te wijten aan de infectie. Straffer nog, zowat elk kind van 2 à 3 jaar heeft minstens een keer een infectie van het rotavirus doorgemaakt.

Besmettelijk

Het virus bevindt zich in de stoelgang van de zieke, en kan vrij lang overleven buiten het menselijk lichaam. Het kan soms 1 tot 3 weken na het ontstaan van de klachten besmettelijk zijn. Doorgaans gebeurt de besmetting na een toiletbezoek, of bij het verversen van een pamper. Het virus komt op de handen terecht en wordt door het geven van een hand, via het bereiden van voeding of door het vastnemen van deurknoppen, speelgoed of andere voorwerpen verspreid. Een of twee dagen na het oplopen van de besmetting, breekt de ziekte uit.

Het is dus voor kinderen, ouders en personeel van kinderdagverblijven aangewezen om na elk mogelijk contact met stoelgang, de handen grondig te wassen. Zelfs daarna is de besmetting soms mogelijk, want ook in ziekenhuizen komt de infectie vaak voor. 

Naar de arts?

Is de baby suf en heeft hij koorts, aanhoudende diarree en weinig tot geen zin om te drinken? Consulteer dan je huisarts. 

Lange termijn

De gevolgen van een infectie met het rotavirus op langetermijn zijn zo goed als onbestaande. Sommige kindjes kunnen wel nog problemen ervaren met de vertering van zuivelproducten. Na elke infectie versterkt de weerstand van het kind. Eens ze 5 jaar worden, hebben ze voldoende weerstand opgebouwd om het virus het hoofd te bieden.  

De vaccinatie: wat moet je weten?

De vaccinatie voor het rotavirus is slechts eentje in een lange lijst. Ga je op consultatie bij Kind & Gezin, dan kunnen zij je alvast meer vertellen. Ook je huisarts of pediater geven graag meer info.

  • Het vaccin tegen het rotavirus moet je, met een voorschrift van de arts, zelf aankopen bij de apotheek.  
     
  • Er bestaan 2 varianten: Rotarix (2 dosissen) en Rotateq (3 dosissen). Beide vaccins worden via de mond toegediend.
     
  • Omdat de infectie vooral voorkomt bij kinderen tussen 6 en 24 maanden, moet de vaccinatie idealiter voor 6 maanden gebeuren. Vaccinatie op jonge leeftijd kan immers een infectie voorkomen. Zuigelingen worden beschermd voor zo’n 85 procent tegen ernstige varianten, en voor 100 procent tegen extreme uitdroging. 
     
  • Je bewaart het vaccin best in de koelkast voor je het laat toedienen door je huisarts, kinderarts of arts bij Kind & Gezin.
     
  • Hou er rekening mee dat de stoelgang van je kindje levende virusdeeltjes bevat na de toediening van het vaccin. En dit tot zo'n week erna. Je handen wassen na de verzorging is dus ten sterkste aan te raden.
     
  • De eerste week na de vaccinatie mijd je ook best patiënten met verminderde weerstand om besmetting te vermijden.

Het vaccin tegen rotavirus is niet verplicht, maar wordt wel ten sterkste aangeraden. Naast de terugbetaling vanuit de ziekteverzekering, betaalt ook Helan een deel van het vaccin terug. 

Nieuwe baby

Zwanger, of net bevallen? Jammer genoeg komt zo'n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg met advies en tips.

Vragen over je zwangerschap? 

Ontvang tips op maat in onze zwangerschapsnieuwsbrief

Schrijf je in

Deel dit artikel

Verder lezen

10 tips voor een ecologische baby

De ecologische voetafdruk van een mini-mensje is niet te onderschatten. Bewuste keuzes die je als ouders maakt, dragen bij tot onze gezondheid en die van het milieu!

EHBO bij kinderen

EHBO baby's en kinderen

Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?

NIP-test: vroeg, nauwkeurig en veilig Down opsporen

Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Dankzij de NIP-test kan je gynaecoloog het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Adoptieverlof, fijne tijd om samen een band op te bouwen

Proficiat met de komst van je kindje! Je hebt recht op adoptieverlof. Helan helpt je om je kind te verwelkomen met een adoptiepremie en andere voordelen en terugbetalingen.