Kinderen

Potjestraining : hoe pak je het aan?

Een peuter begint te stappen op het moment dat hij/zij er klaar voor is. Dat is ook zo met het zelfstandig op het potje gaan. Je kunt er geen leeftijd op plakken. Het enige wat je als ouder kunt doen, is het gedrag van je kind in de gaten houden.

Wanneer is jouw kind klaar voor potjestraining?

Rond de leeftijd van anderhalf tot twee jaar is jouw kindje in staat om een plasje op te houden. Voordien was plassen gewoon een automatische reflex bij een volle blaas. Maar er zijn, net zoals bij stappen en praten, grote verschillen tussen kinderen onderling. 

Het is belangrijk om de signalen van jouw peuter op te vangen zodat je weet dat hij/zij klaar is om aan de potjestraining te beginnen. 

 • Het kind kan zich uitdrukken en laten weten dat het moet plassen. ‘Pipi doen.’ Het begrijpt de termen ‘pipi’ en ‘potje’, wat het communiceren eenvoudiger maakt.
   
 • Wanneer de luiers langer dan twee uur droog blijven, wil dat zeggen dat de plasreflex afneemt. Je kleintje zal minder natte luiers hebben, maar elke luier zal ‘voller’ zijn.
   
 • Je peuter voelt zich ongemakkelijk met een natte luier aan de billetjes. Hij/zij maakt dit duidelijk door bijvoorbeeld de luier aan te raken.
   
 • Als je kind even gaat zitten of stilstaat om zijn/haar behoefte te doen, dan is dit een aanwijzing dat hij/zij weet dat er iets gebeurt in de pamper. 

Hoe ga je te werk?

 • Wanneer?

Het is van groot belang om op een rustig moment de potjestraining aan te vangen. Is het een drukke periode op het werk of is er een broertje/zusje op komst?  Stel het dan nog even uit. Een vakantie, waarin je tijd kunt maken en nemen, is het ideale moment.

Een goede aanleiding is de overstap naar de kleuterklas, zodat jouw peuter voorbereid is voor de eerste schooldag. Maar laat dit gewoon een leidraad zijn en geen verplichting.

Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat je ook vroeger kunt starten met zindelijkheidstraining. Zij werken met baby zindelijkheidscommunicatie en leren al heel vroeg signalen op te vangen van hun kleintje. 

 • Welk potje?

Kies een laag, stevig potje voor je peuter. Zittend plassen met de voetjes op de grond, ook voor jongetjes, is de beste positie. Zo kan je kind op een ontspannen manier plassen, zonder te moeten persen. Een andere mogelijkheid is het zitje bovenop de toiletbril. Dit houdt wel risico’s in en zal voor een minder ontspannen gevoel zorgen. Bovendien moet je dan ook telkens een opstapje voorzien.

Aangezien het belangrijk is om op elk moment van de dag de potjestraining te kunnen verderzetten, kan het handig zijn om er minstens twee aan te schaffen. Ga je op reis, neem het potje dan mee. Op stap met de auto? Vergeet het potje niet. Op een snelwegparking kan je makkelijk stoppen om je peuter te laten plassen. 

Naast een potje zal je ook heel wat onderbroekjes nodig hebben, want - hoewel je het graag anders zou zien - er zullen heel wat ongelukjes gebeuren. Je kunt ook werken met oefenbroekjes, een mix tussen een onderbroek en luier. Speelt je kleintje tijdens de zomer in de tuin, probeer het dan misschien zelfs zonder oefenbroekje of onderbroekje. 

 • Werkwijze?

Zet je kindje heel vaak op het potje, bijvoorbeeld op vaste tijdstippen zoals bij het opstaan, na elke maaltijd, voor het slapengaan. Later zullen ze dan zelf kunnen aangeven wanneer ze moeten. 

Zet je kind niet onder druk, maar moedig het op een positieve manier aan. Naarmate het steeds beter lukt en je kleintje wat ouder wordt, kun je werken met een beloningssysteem. Ongelukjes zijn niet te vermijden, maak er dus geen grote zaak van. Je mag bovendien niet eisen dat er altijd een plasje of een drolletje in het potje zit, het mag geen verplichting zijn. 

Je kind moet voldoende drinken, ook als de slaaptijd nadert. Ons lichaam is erop ingesteld om ‘s nachts minder urine te produceren. Je hoeft hen ook niet midden in de nacht te wekken om op het potje te gaan. ‘s Nachts zindelijk worden is een gevolg van de potjestraining en zal niet versneld worden door ook dan het potje boven te halen.

 • Hoelang zal het duren?

Reken er niet op dat de potjestraining in een week beklonken is. Het kan drie tot zes maanden duren, afhankelijk van het kind. ‘s Nachts droog blijven kan zelfs tot een jaar duren. Niet elk kind wordt automatisch zowel overdag als ‘s nachts tegelijk zindelijk. Het kan een goed idee zijn om eerst overdag te trainen en vervolgens, als dat een succes is, ook ‘s nachts de zindelijkheid te oefenen.

Lukt het helemaal niet, dan is het soms beter om er even mee te wachten. Het zal jou en je peuter heel wat stress besparen.  

Lees ook hoe je het best omgaat met peuterpuberteit.

Deel dit artikel

Verder lezen

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.

Hoeveel water moet een kind drinken

Kinderen hebben meer water nodig dan volwassenen. Hun lichaam is nog in volle groei en teert daarbij vooral op water, waaruit hun lichaam voor 60% bestaat. Maar kinderen ervaren nauwelijks dorst. Daarom is het belangrijk ze daarin bij te staan en de kinderen geregeld water te laten drinken zodat ze voldoende hydrateren.

Tips voor een geslaagde eerste schooldag van jouw peuter

‘Ze worden zo snel groot’ is de zin die het meest wordt uitgesproken rond de eerste schooldag van een peuter. Het is een spannend moment voor je kind én voor jou. Ontdek hoe je die eerste dag met glans doorstaat.

Hoe sociaal is digitaal?

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen. Steeds meer ouders stellen zich vragen bij de schermtijd van hun kroost.