Tips van onthaalouder Veerle voor een vlot afscheid
Blog

Tips van onthaalouder Veerle voor een vlot afscheid

Afscheid nemen in de opvang is niet altijd eenvoudig. Soms wordt het voor je kindje plots moeilijk. Gelukkig zijn er manieren om verlatingsangst te verminderen. Onthaalmoeder Veerle deelt alvast graag haar tips voor een vlot afscheid.

Afscheid nemen kan hartverscheurend zijn, zeker de eerste keer

De dag dat afscheid nemen voor een kindje plots moeilijk wordt: we kennen het allemaal in de opvang. We weten ook dat kindjes meestal niet lang wenen eens de ouders vertrokken zijn, maar voor de ouders zelf is het vaak hartverscheurend om hun kindje huilend achter te laten.

De grote verdwijntruc? Doe maar niet

Sommige ouders stellen voor om ongemerkt te vertrekken als hun kindje tevreden aan het spelen is. Toch raad ik deze ‘grote verdwijntruc’ ten sterkste af. Ik leg de ouders dan uit dat het heel belangrijk is om bewust afscheid te nemen: rustig, kort en liefdevol. Door je kind uit te leggen dat je terugkomt, krijgt het meer vertrouwen.

De handleiding van Veerle, handig en makkelijk

Een artikel met tips voor verlatingsangst is al jaar en dag mijn persoonlijke leidraad om kindjes en ouders meer op hun gemak te stellen. Ik geef altijd een kopietje mee aan de ouders. Zo krijgen ze zicht op mijn aanpak van de verlatingsangst en kunnen ze zelf met de tips aan de slag.

Enkele tips van Veerle

  • Toon begrip: wees begripvol voor de paniek van je kind, maar ga geen situaties uit de weg waarin je afscheid moet nemen. Dat zou de ontwikkeling van je kind kunnen remmen.
     
  • Oefen thuis: afscheid nemen is een proces dat je thuis kan oefenen, door alleen te spelen, een bedritueel op te bouwen, …
     
  • Werk in stappen: ga thuis bijvoorbeeld de kamer uit, maar blijf in een andere ruimte wat lawaai maken of zingen. Je kind ziet je niet meer, maar weet dat je er wel nog bent.
     
  • Twijfel zelf niet: blijf niet treuzelen en wees kordaat bij je afscheid.

Op zoek naar kinderopvang?

Met een uitgebreid aanbod onthaalouders en kinderdagverblijven creëren we een warme, stimulerende omgeving voor je kind.

Vind kinderopvang

Deel dit artikel

Verder lezen

kind
Blog

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.

oma geeft kind eten
19 augustus
News

Helan Kinderopvang zoekt vrijwilligers

Helan Kinderopvang is steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers ter ondersteuning van de kinderdagverblijven. Maar wat houdt deze rol als vrijwilliger nu juist in? Lees het in deze blog.

Blog

De 5 superheld-in-tandenpoetsen-spelregels

Een stralend gebit vol gezonde melktanden voor je kind? Welke spelregels moet je volgen om een superheld in tanden poetsen te worden?

Blog

Ik ben twee en ik zeg nee: hoe ga je om met de peuterpuberteit?

Even boodschappen doen in de lokale supermarkt met een peuter kan uitdraaien op een hysterische driftbui. De peuterpuberteit heeft haar intrede gemaakt. Deze fase is heftig voor jouw kind én voor jou. Hoe ga je ermee om?