Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.
Waaraan merken je dat je zwanger bent? Er zijn allerlei verhalen over zwangerschapssymptomen. Sommige daarvan zijn waar, andere niet. Een zwangerschapstest geeft je zekerheid. Die test doe je makkelijk zelf. Enkele druppels urine volstaan om te weten of je al dan niet in blijde verwachting bent. Al ben je met een zwangerschapstest nog niet 100% zeker.
Wil je héél zeker zijn, dan ga je na een doe-het-zelf urinetest best naar de huisarts. Alleen een bloedtest bevestigt een zwangerschap met 100% zekerheid. Als het zwangerschapshormoon HCG in je bloed wordt aangetroffen, ben je zwanger. Je huisarts voert die test uit en stuurt de bloedstaal naar het labo ter controle. Je huisarts kan je tijdens je bezoek helpen met al je vragen die je ondertussen ongetwijfeld hebt.
Daarnaast merk je misschien zelf al dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen, of signalen, die daarop wijzen. Let wel, iedere vrouw en iedere zwangerschap is anders. Ontdek welke eerste symptomen kunnen wijzen op een zwangerschap.
Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren. Welke dag is dit? Tel 28 dagen vanaf de eerste dag van je vorige menstruatie. Voorbij dit punt kan je een zwangerschapstest doen. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag, want dan is de concentratie van het zwangerschaphormoon HCG in je urine hoger.
Een zwangerschapstest vroeger afnemen, wordt afgeraden. De concentratie aan zwangerschapshormonen is vaak nog niet hoog genoeg. Hierdoor kan je niet volledig vertrouwen op het resultaat.
Er bestaan verschillende soorten zwangerschapstesten. Ze meten steeds hetzelfde, namelijk de hoeveelheid zwangerschapshormoon HCG. Hieronder lijsten we de meest gebruikte zwangerschapstesten even op:
De vroege zwangerschapstest en de zwangerschapstest met strip of met cassette zijn andere soorten uit het brede gamma. Deze types worden in de praktijk minder gebruikt.
Om te weten op welk tijdstip je de test best afneemt, lees dan aandachtig de bijsluiter. Voor sommige testen is dit best ’s morgens, voor anderen kan dit op gelijk welk moment van de dag.
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
We respecteren je privacy
Het eerste teken van een mogelijke zwangerschap verdient wél nog wat meer uitleg. Je menstruatie blijft uit, je wordt niet ongesteld op de datum dat je dit normaal wél zou worden. Dit kan al voor een probleem zorgen, want misschien houd je die data niet goed bij en weet je niet zeker wanneer je voor het laatst ongesteld was. Of je hebt last van een onregelmatige cyclus: soms lang, soms kort. Hoe schat je dan toch vrij juist in wanneer je ‘normale datum’ is en wanneer je dus een zwangerschapstest kan doen? Neem je langste menstruatiecyclus van het afgelopen half jaar, en tel daar nog een dag bij. Na dát aantal dagen kan je betrouwbaar een zwangerschapstest doen.
Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je je ook verdiepen in alles wat je moet weten om gezond zwanger te zijn, 9 maanden lang:
We wensen je alvast een prachtige zwangerschap! Lees alles over een gezonde zwangerschap in ons e-book.
Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.
Deel dit artikel
Verder lezen
Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.
Als ouder sta je elke dag voor nieuwe uitdagingen. Soms bied je die moeiteloos het hoofd. En af en toe sla je de bal eens mis. Maar ook dat is oké, zegt Steven Gielis, opvoedingsexpert en bezieler van ‘optimistisch ouderschap’.
Je verwacht een kindje. Proficiat! Je gynaecoloog doet maandelijkse tests om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby. Dankzij de NIP-test kan je gynaecoloog het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.
Wat zijn de eerste tekenen of symptomen die in die richting van zwangerschap wijzen? En wat doe je als de urinetest positief is? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Hieronder vind je een checklist die je wegwijs maakt tijdens je prille zwangerschap.