Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.

Bescherming tegen UV-stralen

Net als een zonnebril, beschermt zonnecrème je huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Wist je dat de zon niet alleen UVB-stralen maar ook UVA-stralen produceert? Kies daarom altijd een zonnecrème die je huid tegen beide soorten beschermt.

  • UVA-stralen: deze stralen zijn het hele jaar door aanwezig. Dus ook in de winter of als het bewolkt is. Ze dringen door wolken en glas en tasten je huidcellen aan. UVA-stralen zorgen voor huidveroudering, pigmentstoornissen en de ontwikkeling van huidkanker en zonneallergieën.
  • UVB-stralen: deze stralen dringen in de huid en zorgen ervoor dat je huid bruint. Of verbrandt. Ze kunnen ook allergische reacties en huidkankers veroorzaken. UVB-stralen zijn de meest gekende en toch vormen ze samen maar een klein percentage van alle UV-stralen.

Ga je de deur uit? Zorg er dan altijd voor dat je voldoende beschermd bent. Ook bij minder zonnig weer. Heb je een dagcrème die je huid beschermt tegen UV-stralen? Dan is dat in de winter vaak voldoende. Maar op zonnige dagen is ook een zonnecrème nodig.

Wist je dat zand tot 80% van de UV-stralen reflecteert? Daarom bruin (of verbrand) je aan zee of aan het water extra snel!

UV-index

De UV-index is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestralen op je onbeschermde huid weergeeft. Deze index drukt dus met andere woorden de intensiteit van de schadelijke ultraviolette straling of zogenaamde UV-straling uit. Je vindt de verwachte UV-index ook terug op de website van het KMI

Wil je weten hoe goed je je moet beschermen tegen de zon? Dan is de UV-index een ideale leidraad:

UV-index 

UV-intensiteit 

Huid verbrandt... 

Vereiste bescherming 

< 2

zeer laag

...vrijwel niet

geen bescherming vereist

2 - 4

laag

...langzaam

zonnecrème, hoofddeksel, beschermende kledij en schaduw opzoeken tussen 12u en 16u

4 - 6 

matig

...gemakkelijk

zonnecrème, hoofddeksel, beschermende kledij en schaduw opzoeken tussen 12u en 16u

6 - 8 

hoog

...snel

zonnecrème, hoofddeksel, beschermende kledij en de hele dag door de schaduw opzoeken

8 - 10

zeer hoog

...zeer snel

zonnecrème, hoofddeksel, beschermende kledij en de hele dag door de schaduw opzoeken

De juiste beschermingsfactor

Elk huidtype heeft een andere beschermingsfactor ofwel SPF (Sun Protection Factor) nodig. Dat getal geeft de hoeveelheid zonlicht waaraan je huid blootgesteld kan worden aan. Een grote misvatting is dat de beschermingsfactor aangeeft in welke mate je zal bruinen. Dat klopt dus niet. 

De juiste beschermingsfactor per huidtype:

  • Zeer lichte huid, blond of rood haar en sproeten. Je verbrandt snel en bruint eigenlijk nooit: factor 50
  • Lichte huid en blond, bruin of donkerbruin haar. Je verbrandt snel en wordt niet zo snel bruin: factor 50
  • Gemiddeld getinte huid en donkerblond of bruin haar. Je verbrandt soms en wordt geleidelijk aan bruin: factor 30-50
  • Zuiders type met een getinte huid, ook als je niet in de zon geweest bent. Je bruint relatief snel: factor 30
  • Lichtbruine tot donkere huid en donkerbruin tot zwart haar. Je verbrandt bijna nooit: factor 20-30
  • Zeer donkere huidskleur. Je verbrandt nooit: factor 15 

Voor kinderen gebruik je best een aangepast zonneproduct met beschermingsfactor 50. 

Smeer je goed in

Of je nu gaat wandelen in een bos, op strand gaat liggen zonnen of een citytrip gepland hebt: smeer je in met zonnecrème! 

Elke twee uur

Éen keer insmeren volstaat niet. Smeer je huid zeker elke twee uur in. De werking van je zonnebescherming vermindert namelijk na een tijdje. Ook als je zweet of in het water geweest bent, smeer je je best opnieuw in. Zelfs als je waterresistente zonnecrème gebruikt.

Vergeten plekjes

Je gezicht, armen, benen en nek zijn meestal meteen ingesmeerd. Maar vergeet ook zeker niet om je haarlijn, oren, oksels, liesstreek en voetzolen in te smeren. Deze plekjes worden vaak vergeten maar zijn erg gevoelig voor zonnebrand.

Smeer rijkelijk

Dermatologen raden aan om veel zonnecrème te gebruiken. Smeer je maar een dun laagje? Dan ben je minder goed beschermt tegen de zon. Je zonnebeschermingsproduct met factor 50 is dan even veel waard als die van factor 20. Rijkelijk smeren is dus de boodschap!

Zonnecrème alleen is natuurlijk niet genoeg. Ontdek meer tips om veilig te zonnen.

Alles wat je moet weten over je reisapotheek

Wil je weten wat je best allemaal meeneemt in je reisapotheek? Download dan ons e-book met nuttige tips!

Gratis je huidvlekjes checken?

Spoor huidkanker snel op via de SkinVision app.

Ontdek hoe

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Veilig zonnen: 3 tips

Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!

Blog

Verbrand door de zon? 7 tips om je huid te verzorgen

Je geniet een dagje van de zon en ‘s avonds zo rood als een kreeft... Omdat je huid erg afziet van een zonnebrand, delen we 7 tips om je huid goed te verzorgen.

Blog

Alles wat je moet weten over zonnebrand: van symptomen tot gradaties

Je verbrandt soms sneller dan je denkt! Voor je het weet heb je na een dagje in de zon wat kleur te pakken. Dat kan een mooi gebruinde tint zijn, maar ook een rode...

Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...