News

Steeds meer ski-ongevallen: bereid je voor!

Tijdens de wintervakanties zullen vele Belgen weer massaal de skilatten aanbinden. Voor velen stopt de sneeuwpret echter al snel. Bijna de meerderheid van de ski-ongevallen vindt plaats tijdens de eerste vakantiedagen. Hoe vermijd je dit en hoe bereid je je best voor?

Het aantal skiongevallen is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen. Ook dit jaar zal Mediphone Assist, de bijstandscentrale van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, de handen vol hebben. Maar waarom eindigt het skiplezier voor zoveel landgenoten zo abrupt?

Slecht voorbereid en overmoedig

Een goed voorbereide skiër is er twee waard. Wie zich fysiek niet klaarstoomt voor uren skiplezier en niet de nodige stretchoefeningen doet, heeft 75% meer kans op een ongeval met bijhorende blessure. Tijdens het skiën belast je bepaalde spieren en gewrichten helemaal anders dan in het dagelijkse leven. Twee maanden voor het vertrek beginnen met regelmatige fysieke oefeningen is geen overbodige luxe.

Ook overmoed kan noodlottige gevolgen hebben. Sommigen kiezen een skipiste die niet op maat is van hun skicapaciteiten en lopen zo een groter risico op een ongeval. “Wie zich buiten de skipiste waagt, zal niet gedekt worden door de meeste verzekeraars. Dan moet hij de kosten voor de redding en de repatriëring en de medische kosten uit eigen zak betalen”, zegt Christian Horemans, expert Internationale Zaken bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Download ook ons e-book met tips voor een zorgeloze vakantie.

De ligtaxi, snel en praktisch…

Een repatriëring met het vliegtuig is niet zo handig en snel als het klinkt. Vele skigebieden liggen ver van een luchthaven. Bovendien kunnen low cost-vliegtuigmaatschappijen en kleinere luchthavens vaak geen medische dienstverlening garanderen. Daar komt nog eens bij dat vele maatschappijen niet rechtstreeks naar Brussel vliegen, waardoor bijkomend ambulancevervoer vanuit Nederland of Duitsland nodig is. 

Wat moet je doen bij een ski-ongeval?

“Bel zo snel mogelijk de bijstandscentrale Mediphone Assist van je ziekenfonds”, beveelt Horemans aan. “Dat telefoonnummer staat op de achterkant van de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Het medische team van de bijstandscentrale zal met de lokale arts overleggen en de beste medische aanpak proberen te garanderen.” 

Heb je nog geen EZVK? Vraag deze minstens 2 weken voor je vertrek aan via Mijn Helan, jouw online ziekenfonds.

Wat moet je regelen voor een zorgeloze vakantie? 

Lees er alles over in ons e-book.

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.