Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Dagelijks twee stukken fruit eten, meer water drinken, lekker ontspannen een boek lezen ... Allemaal gezonde gewoontes die we graag willen volhouden voor een leven in balans. Want tijdens een vakantie, wanneer we heel relaxed zijn en de tijd nemen, lukt dat heel aardig. Maar eenmaal terug thuis in de ‘normale routine’ is het vaak andere koek. Hoe lang duurt het voordat zo’n nieuwe gewoonte in je ‘systeem’ zit? En hoe hou je ze ‘vast’? Helan zocht het voor je uit!
Eén van de redenen waarom gedrag veranderen zo moeilijk is? Het zit meestal ‘ingeslepen’ in je dagelijkse routine of gewoontes. Zo neem je onbewust telkens de lift in plaats van de trap, of altijd twee klontjes suiker in je koffie. Gewoontes zijn nu eenmaal ‘hardnekkig’, omdat ze ervoor zorgen dat we nog maar weinig moeten nadenken bij wat we doen. En zo evolueert gedrag na een tijdje simpelweg naar een automatisme. Als we ongezonde gewoontes, zoals vaak snoepen, ‘aankweken’, kost het extra wilskracht en tijd om die weer af te leren. Niet makkelijk, want pakweg een chocoladereep naar binnen werken, bezorgt ons meestal instant een goed gevoel...
Om van een slechte gewoonte af te raken, maak je best mentale ruimte vrij om bewust stil te staan bij je ‘ongezonde gedrag’. Meer zelfs, onderneem je ook pogingen om je gedrag te veranderen én die verandering zelfs te onderhouden, zodat je niet hervalt. Goed nieuws, je kunt ongezonde gewoontes perfect vervangen door gezonde. Zo pak je het aan:
Klinkt bovenstaande stappenplan al goed, maar wil je graag nog wat extra goede raad? Onderstaande tips helpen je makkelijker afrekenen met bestaande (ongezonde) gewoontes. Met dank aan de wetenschap!
Wordt het je soms allemaal een beetje te veel, voel je je oververmoeid, of de burn-out nabij? Heb je relatieproblemen? Of wil je gewoon graag eens van gedachten wisselen over bovenstaande topics? De psychologen van de Helan Luisterlijn staan graag voor je klaar. Zo helpen ze om je veerkracht te vergroten door samen naar gepaste oplossingen te zoeken. Een fijne geruststelling!
Deel dit artikel
Verder lezen
Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.