Blog

Praten met je dokter. Zo pak je het aan.

Koen Pardon

Doctor in de klinische psychologie

Een goede communicatie met je arts komt je gezondheid ten goede. Dat weet Koen Pardon, professor aan de Vrije Universiteit Brussel en doctor in de klinische psychologie. In zijn boek ‘Ik Luister’ biedt hij zorgverleners een leidraad om met patiënten te communiceren.

Waarom is een goede communicatie met je arts zo belangrijk?

Koen Pardon: “Een goede communicatie zorgt voor meer vertrouwen. Dat is zo in elke vorm van relatie, persoonlijk of professioneel. En dat is bij een arts-patiëntrelatie niet anders. Onderzoek van de VUB toont aan dat patiënten die zich ondersteund en begrepen voelen door hun arts, hun behandelingen beter opvolgen. Niet onbelangrijk als je weet dat tot 80% van de mensen hun behandelingen niet of niet genoeg opvolgen.”

Waaraan herken je goede communicatie tussen arts en patiënt?

Koen Pardon: “Aan mooi afgebakende rollen en een duidelijke doelstelling. Je arts heeft als doel jou te helpen: je beter maken of zo goed mogelijk ondersteunen in je zorgvraag. Om dat goed te kunnen doen, moet je dokter aandachtig naar jou luisteren én je de ruimte geven om vrijuit te spreken, ook als dat gevoelig ligt of moeilijk is. Een arts die goed communiceert, praat niet alleen, maar luistert vooral, op een empathische manier. Die begrijpt dat je een eigen blik op de dingen hebt, kan zich verplaatsen in jou als persoon en heeft een positieve kijk op wie jij bent. Respect staat centraal, maar veiligheid ook. Je arts is een vertrouwenspersoon. Alles wat je aan je dokter toevertrouwt, blijft gegarandeerd tussen jullie.”

Durf aan te geven dat je iets niet begrijpt en stel vragen."

Wat kan je zelf doen om beter te communiceren met je arts?

Koen Pardon: “Je vertrekt best goed voorbereid. Denk voor je bezoek na over wat je precies wil bespreken. Noteer bijvoorbeeld vooraf je drie belangrijkste klachten en symptomen. Vertel bij de dokter een duidelijk verhaal: wanneer zijn je klachten begonnen, is het altijd even erg, zijn er nog symptomen, wat heb je al gedaan om de klachten te verminderen, … Een duidelijk verhaal draagt bij aan een vlotte diagnose. Geef ook mee hoe je zelf over je klachten denkt. Wat is er volgens jou aan de hand? Je arts zal je hier zeker naar vragen om de juiste behandeling te kunnen starten.”

Neem deze tips mee naar de consultatie

  • Geef duidelijk aan hoeveel en welke info je graag wil.
  • Veel artsen gebruiken vakjargon en geven te weinig info. Durf dit aan te geven en stel vragen als je zaken niet begrijpt.
  • Vat het gesprek aan het einde nog eens samen. Herhaal wat je arts je vertelde, zo kunnen jullie samen nagaan of je alles goed begrepen hebt.
  • Een vertrouwenspersoon meenemen kan een grote hulp zijn.
  • Vraag je arts of je achteraf mag bellen of mailen als je nog vragen hebt.
  • Blijf beleefd en respectvol voor de inspanningen die je arts levert.

Deel dit artikel

Verder lezen

robots-geneeskunde
Blog

Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?

Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.

Blog

Nood aan een oogtest?

Net als je jaarlijkse afspraak bij de tandarts, is een bezoek aan de oogarts aan te raden. Want ook je ogen veranderen doorheen de jaren. Wist je dat je bij Helan terugbetalingen krijgt voor een nieuwe bril, lenzen of oogcorrectie? Er is ook korting voor Helan-leden bij een hele reeks opticiens.

Blog

Alles wat je moet weten over de perimenopauze

De menopauze wordt ten onrechte als ‘de overgang’ bestempeld. Want de eigenlijke overgang gaat er jaren aan vooraf, en heet de perimenopauze. Een onderbelichte fase waar veel vrouwen nochtans erg onder lijden.

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.