Wat is een vasectomie
Gezond leven

Vasectomie: anticonceptie is ook een mannenzaak

Tim Brits

uroloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

De pil, het spiraaltje, de anticonceptiepleister, ... Er bestaan tal van anticonceptiemiddelen voor vrouwen. Maar ook voor mannen bestaan er oplossingen. We praten met Tim Brits, uroloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen over vasectomie, ofwel sterilisatie.

Wat is een vasectomie?

Dr. Tim Brits: “Een vasectomie is een kleine ingreep onder lokale verdoving. We maken een onderbreking in beide zaadleiders waardoor de zaadcellen het zaadvocht niet meer kunnen bereiken en er dus geen bevruchting meer kan gebeuren. 

We doen dat door een kleine incisie te maken in de linker- en rechterzijde van de balzak, waarbij we ongeveer één centimeter van de zaadleiders knippen. Nadien knopen of branden we de uiteinden van de zaadleiders dicht. Na de ingreep ben je als man definitief steriel.” 

Hoewel de laatste jaren steeds meer mannen voor een vasectomie kiezen, blijft bij veel anderen de schrik om een ander gevoel te krijgen tijdens het vrijen of klaarkomen één van de redenen om te niet te doen. 

Die angst is volgens Dr. Brits evenwel niet terecht:  “Een vasectomie is bij wijze van spreken puur een kwestie van ‘interne loodgieterij’ en ze heeft geen enkele invloed op het gevoel tijdens het vrijen of klaarkomen.”

Is de ingreep 100 procent betrouwbaar?

Dr. Tim Brits: “Geen enkele vorm van anticonceptie is 100 procent betrouwbaar. Maar de efficiëntie van een vasectomie is toch groot. Slechts bij 0,2 tot 5,3 procent van de mannen werd een zogenaamde vroege re-kanalisatie ontdekt.

Dat betekent dat de uiteinden van de zaadleiders elkaar toch weer hadden gevonden en er weer zaad door de zaadleiders kon komen. Die mannen hadden daardoor een nieuwe ingreep nodig.” 

De knoop doorgehakt?

Ook nu zijn we er voor je. Ontdek hoe je je voorbereid op je dagopname.

Download de checklist

Deel dit artikel

Verder lezen

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.